Nagyvilág

A szlovákok szerint ügynökeink provokáltak

A szlovákok szerint a magyar titkosszolgálat provokálta ki a dunaszerdahelyi konfliktust. A szlovák miniszterelnök-helyettes Csáky Pált okolja a két ország között kialakult helyzetért, és attól tart, a helyzet csak rosszabb lesz a Fidesz hatalomra kerülésével. A mediátor szerint azonban a szlovák kormány kisebbségellenes politikája, és a magyar politika reakciója együttesen vezetett ide.

Több pénteken megjelent szlovákiai lap és hírportál kiemeli, hogy a Robert Fico pártjának (Smer-SD) alelnöki tisztjét is betöltő miniszterelnök-helyettes szerint a dunaszerdahelyi konfliktust a magyar titkosszolgálat provokálta ki. Dusan Caplovic a Plus jeden den című szlovák bulvárlapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy “a magyar szélsőséges csoportok fellépése azt bizonyítja, hogy minden jól meg volt rendezve”. Az Új Szó című szlovákiai magyar lap ugyanakkor aláhúzza: a szlovák kormánypárti politikusok kitartanak amellett, hogy a rendőrségi beavatkozás indokolt volt.

Fico helyettesének összeesküvés-elmélete

“A XX. század végének és az új évszázad elejének történelmét közvetett módon a titkosszolgálatok befolyásolják” – idézte a Plus jeden den Robert Fico helyettesét, a kisebbségi kérdések felügyeletét is ellátó miniszterelnök-helyettest. Caplovic egyébként múlt szombaton maga is ott ült a dunaszerdahelyi stadion lelátóján.

Okfejtése szerint a lavinát az indította el, hogy szárnyra kapott – a később valótlannak bizonyult – hír, hogy meghalt a meccsről állítólagos epilepsziás rohama miatt helikopterrel elszállított fiú. Mint mondta, az ilyen hírre a magyarországi szélsőségeseknek volt szükségük.

Csáky a felelős?

“A szélsőségesen nacionalista magyar csoportok fellépései bizonyítják, hogy mindent pontosan megrendeztek” – mondta Caplovic. A politikus a történtekért emellett a Magyar Koalíció Pártját (MKP) és a párt szerinte szélsőséges új vezetését okolta, amelyik a másfél évvel ezelőtti tisztújítás óta a Bugár Bélát váltó Csáky irányításával ellenzéki szerepben politizál. “Bugár a kompromisszumok embere volt” – hangoztatta.

A politikusok “hidegvérének megőrzését” és a szélsőséges nyomással való szembeszállást sürgető Caplovic ugyanakkor azt mondta: “Itt is érvényes az, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap. Azoktól kell félni, akik nem ugatnak, hanem csak a lábak alatt bóklásznak, majd a legváratlanabb pillanatban hátulról harapnak.” Nem titkolta: Csákyra gondol, aki az előző kormány miniszterelnök-helyetteseként nyolc évig ült ugyanabban a székben, amelyikben most ő.

Tartanak Orbántól

“Úgy gondolom, hogy a jelenlegi (magyar) kormánnyal megoldhatók a problémák, de félek, ha Orbánék kerülnek hatalomra, a kölcsönös párbeszéd bonyolultabbá válik” – fogalmazott Caplovic. Majd hozzátette: “A magyar szocialisták is szélsőségesek” de a mindent ultimátummal megoldani próbáló ellenzék nyomása alatt állnak, s az ilyen ultimátumokra a Gyurcsány-kormány Caplovic szerint “mindig vevő volt”.

Szurkolók és rendőrök verekedtek (Fotó: MTI)

Szurkolók és rendőrök verekedtek (Fotó: MTI)

A mediátor szerint Honduras szintjére süllyedtünk
A szlovák kormánykoalíció az elmúlt években tevőlegesen kisebbségellenes politikát folytatott – mondta az Új Szónak Huncík Péter szlovákiai magyar mediátor, aki nyilatkozatában a magyar politikai elitet sem kímélte.

A konfliktuskezelő tréningjei kapcsán nemzetközi tekintéllyel bíró Huncík szerint a banánköztársaságok “szintjére süllyedünk”, oda, amikor Honduras és Guatemala között egy futbalmeccs rosszul megítélt partdobása nyomán annak idején kitört a háború. Úgy látja: e pillanatban sokkal súlyosabb a helyzet, mint az egy héttel ezelőtti dunaszerdahelyi focimeccs előtt volt. “A verbális agresszió átment tevőleges agresszióba.”

A legsúlyosabb esemény Malina Hedvig óta

“Attól tartok ugyanis, hogy a rendőrségi beavatkozás nem az agresszív szurkolók, hanem mi ellenünk, magyarok ellen irányult. Ha ez így van, és a videofelvételek nagy része erre utal, akkor ez sajnos a Malina Hedvig-ügy után a legsúlyosabb esemény” – mondja.

Kifejti: a kisebbségellenes szlovák kormánypolitikában “ki brutálisabb, ki passzívabb” magatartást tanúsít. Míg az előbbi, a Ján Slota vezette Szklovák Nemzeti Pártnak (SNS), az utóbbi a kormányfő nevével jegyzett Smer-SD-nek tulajdonítható, addig a “legtoleránsabb a kormánypártok közül talán” Vladimír Meciar Néppártja, a HZDS volt – de mindhármójuk “felelőssége egyértelmű”.

“A magyarországi elitet a teljes ignoranciájáért és pökhendiségéért terheli felelősség. Nem tudnak odafigyelni, és nem is érdekli őket a kisebbség helyzete, semmit sem tesznek érte. A szlovákiai magyar politikai elit pedig a provincializmusáról tett ismét tanúbizonyságot, nem tud felnőni” a feladatához – fogalmazott Huncík Péter. Hozzátette: a mindennapjainkba beszivárgott a félelem, ezért “nagyon könnyen megtörténhet az, hogy általánosul a probléma, átterjed az átlagemberre és az átlagember elkezd a saját szintje szerint cselekedni” – mondja, és emlékeztet: a történelem során ennek mindig rossz vége volt.

a püspöki konferencia oldaná a feszültséget

A Szlovákia és Magyarország között kialakult feszültség csillapítását szorgalmazó felhívást tett közzé pénteken Frantisek Tondra, a szlovák püspöki konferencia (KBS) elnöke. “Fokozódó aggodalommal figyelem a Szlovák és a Magyar Köztársaság nemzetei között kiéleződő viszonyt. Mint a KBS elnöke, egyes püspöktársaimmal folytatott egyeztetésünk nyomán, ezúton szólítok fel minden jóakaratú embert arra, hogy mindenki a saját lehetőségeinek megfelelően segítse a két nemzet közti megbékélést, és határolódjon el minden szélsőséges megnyilvánulástól” – áll a püspöki levélben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik