Nagyvilág

Újra nyomoznak Natascha Kampusch ügyében

Újabb nyomozás elrendelésére adott megbízást csütörtök az osztrák szövetségi államügyészség a tíz éve elrabolt Natascha Kampusch ügyében.

A testület a belügyminisztériumot kérte fel a szükséges intézkedések megtételére. Az ügyészség szóvivője közölte, hogy formailag egy új, önálló eljárásról van szó.

Az akkor még csak tízéves kislány 1998. március 2-án tűnt el: iskolába indult, de nem érkezett meg. Egy iskolatársnője állítólag látta, amint betuszkolják egy fehér kisbuszba. A rendőrség hajtóvadászatot indított, még Magyarországon is nyomoztak utána, de nem akadtak a nyomára. Elrablója, Wolfgang Priklopil nyolc és fél éven át tartotta bezárva egy ablaktalan, föld alatti helyiségben Bécs közelében, Strasshofban.

A lánynak 2006. augusztus 23-án sikerült megszöknie, kihasználva azt a pillanatot, amikor fogva tartója figyelmét elvonta egy mobilhívás. A férfi még aznap öngyilkosságot követett el.

Hiányosságok

Az osztrák igazságügyi minisztérium már október végén bejelentette, hogy megnyitják a Kampusch-aktát, és újrakezdik a vizsgálatot. Ugyanis az a független szakértői bizottság, amelyet a korábban lefolytatott nyomozás felülvizsgálatára kértek fel, több hiányosságot is felfedezett a hatóságok részéről.

Még a nyáron elkészült jelentésében a testület egyebek között megállapította, hogy a rendőrség nem járt el kellő gondossággal, több olyan szálat is elvarratlanul hagyott, amelyet követve talán hamarabb a kislány elrablójának nyomára juthatott volna.

Az ügy súlyosságára és jellegére való tekintettel indokolt lett volna, ha nyomozó szervek behatóbban megvizsgálják azt az eshetőséget, hogy Priklopilnak volt-e esetleg bűntársa. A bizottság szerint erre mutattak bizonyos – meglehet, megdönthetetlennek nem tekinthető – jelek, például az, hogy egy tizenkét éves diáklány vallomásában azt állította: szemtanúja volt, amint egy férfi betaszigálja Nataschát egy fehér furgonba, miközben úgy tűnt neki, hogy a volán mögött is ül valaki.

Két szál

Bár a nyomozás tartalma, formája és módszere még tisztázásra vár, nagy valószínűséggel két szálon fut majd. A hatóságok egyfelől az esetleges tettestárs létezését szeretnék véglegesen tisztázni, másfelől igyekeznek körültekintőbben szemügyre venni Priklopil közvetlen környezetét.

Bizonyosan újra kihallgatják a férfi barátját, H.-t, aki bevallotta a rendőrségnek, hogy öngyilkossága előtt hosszasan beszélgetett Priklopillal. Sajtóértesülések szerint két további személy is a hatóságok látókörébe került. Egy élelmiszercég tulajdonosa, akitől a tettes és barátja rendszeresen rendelt termékeket. És egy férfi, aki a kislány szabadulása után azt állította: az internetre feltettek egy videofelvételt, amelyen Natascha volt látható a tömlöcében.

A ma már húszéves áldozat továbbra is úgy gondolja, hogy Priklopilnak nem volt cinkosa, ő legalábbis a nyolc és fél év alatt senki mással nem állt kapcsolatban. A fehér kisbuszban is csak ők ketten ültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik