Nagyvilág

Bush már a jövő héten találkozik Obamával

George Bush amerikai elnök már a jövő hét elején találkozik utódával, hogy egyebek mellett gazdasági kérdésekről és háborús ügyekről tanácskozzon vele - a találkozót az elnök jelentette be csütörtökön a Fehér Ház kertjében. Ahmadinezsád is gratulált.

Bush feleségével és több miniszterével az oldalán közölte, hogy adminisztrációja zökkenőmentes hatalomátadásra törekszik. “Elnökségem hátralevő részében kiemelt feladat lesz a lehető legsimább átmenet biztosítása” – mondta.

A megválasztott elnök, a demokrata párti Barack Obama január 20-án foglalja el hivatalát, addig Bush marad az Egyesült Államok elnöke.

Irán gratulál

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök csütörtökön gratulált Barack Obamának amerikai elnökké választása alkalmából – jelentette az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. “Gratulálok Önnek, hogy sikerült megszereznie a szavazatok többségét” – idézte az IRNA Ahmadinezsád üzenetét.

Az Egyesült Államok és Irán között mintegy harminc éve nincsenek diplomáciai kapcsolatok: ezek akkor szakadtak meg, amikor Teheránban tüntetők amerikai diplomatákat ejtettek túszul. George Bush, a most távozó amerikai elnök 2002-ben kijelentette: Irán a “gonosz tengelyéhez” tartozik.

“Remélem, mindent Öntől telhetőt megtesz majd… s jó emléket hagy majd hátra, a nép igaz érdekeit és az igazságot előnyben részesítve egy önző kisebbség teljesíthetetlen követeléseivel szemben” – áll az üzenetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik