Nagyvilág

Gyurcsány beszél Ficóval

A nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság, a klímaváltozás és a megújuló energiák kérdése áll a visegrádi négyek szerda délelőtt Varsóban megnyílt kormányfői találkozójának középpontjában.

A csúcs keretében Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő szlovák kollégájával, Robert Ficóval várhatóan megvitatja a két ország viszonyát terhelő fejleményeket, főként a dunaszerdahelyi bajnoki labdarúgó-mérkőzésen a közelmúltban lezajlott eseményeket.

A magyar kormányfő előző nap Madridban megnyitotta a Magyar Gazdasági Évad rendezvénysorozatát, és eredeti tervek szerint onnan este indult volna tovább különgéppel Varsóba, ám időközben a lengyel főváros repülőterét a nagy köd miatt lezárták, ezért végül a magyar delegáció Madridból visszatért Budapestre, ahonnan szerda reggel menetrend szerinti járattal utazott Varsóba. A küldöttség szerda délelőtti érkezése után nem sokkal a köd miatt ismét lezárták a varsói Okecie repülőteret.

Gyurcsány Ferenc, Robert Fico, továbbá Mirek Topolánek cseh kormányfő és Donald Tusk, a V4-ek soros elnökségét ellátó Lengyelország miniszterelnöke délelőtt a varsói Királyi Palotában kezdődött plenáris ülésen vitatja meg az országcsoport előtt álló kihívásokat, majd délben csatlakoznak hozzájuk a három balti ország miniszterelnökei, Andrus Ansip észt, Ivars Godmanis lett, illetve Gediminas Kirkilas litván kormányfő.

A V4-es miniszterelnökök legutóbb június 16-án, Prágában találkoztak, ott adta át Mirek Topolánek a csoport elnöki tisztét Donald Tusk lengyel kormányfőnek. A találkozó után a négy kormányfő tárgyalt az alkalomra a cseh fővárosba érkezett Nicolas Sarkozyvel, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Franciaország államfőjével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik