Nagyvilág

Száz éve nem voksoltak ilyen sokan Amerikában

Az amerikai elnökválasztáson az előzetes adatok szerint 136 millióan szavaztak, ez 64,1 százalékos részvételi arányt jelent, ami 100 éves rekord - közölte szerdán a CNN hírtelevízió.

Ilyen mértékű részvételre az amerikai választások történetében 1908 óta nem volt példa; akkor a republikánus párti William Taft győzte le a demokrata párti William Bryant, előbbi 7,6 millió, utóbbi 6,4 millió szavazatot kapott. Abban az évben a választásra jogosult népesség 66 százaléka szavazott.

John F. Kennedy demokrata párti jelölt megválasztásakor 1960-ban 63,1 százalékos volt a részvételi arány. 2004-ben, amikor a hivatalban lévő republikánus George W. Bush másodszor is jelöltette magát az elnöki tisztségre, a választópolgárok 55,3 százaléka adta le voksát.

A keddi amerikai elnökválasztáson Barack Obama, a demokrata párt jelöltje fölényes győzelmet aratott republikánus ellenfelével, John McCainnel szemben. A szerda délelőttig összesített adatok szerint Obama a voksok 52 százalékát, McCain 46 százalékát kapta; a demokrata jelöltre 62,9 millióan, a republikánus politikusra 55,6 millióan voksoltak, előbbi 338, utóbbi 162 elektori voksot szerzett. A szoros eredmény miatt még nem hirdettek győztest Indiana, Missouri és Észak-Karolina államban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik