Nagyvilág

Optimistán várják Obamát New Yorkban

Az amerikai elnökválasztás napján érezhető volt a reményteljes feszültség és várakozás valami nagy iránt New York városában. Ez csak fokozódott, ahogyan zárultak le az urnák, és az emberek többsége bárokba, otthoni választásnéző partikba vagy éppen az utcára ment ki, hogy élőben követhesse az eseményeket. A FigyelőNet helyszíni tudósítása.

Az FN tudósítója az MSNBC tévétársaság székházánál, a Rockefeller Centernél felállított úgynevezett Election Plazánál figyelte a választás eredményeit. Az épület oldalára tizenöt emelet magasságban egy-egy kék, illetve piros kosarat tettek, amit az elektorok számának emelkedésével egyre magasabbra húztak fel a tömeg nagy éljenzése és biztatása mellett.

„Imádom George W. Busht” – kiáltotta el magát ironikusan egy férfi utalva arra, hogy a mostani elnök hibás gazdaságpolitikája még a korábban republikánusnak hitt államokat is átvitte a demokraták oldalára. Mindenki készült az estére: számtalan kitűző, plakát, póló, sapka, pulóver volt látható a helyszínen. A szemközti jégpályán pedig hatalmas térkép jelezte a „kék” és „piros” államokat.

A kék kosár a demokrata jelölt elektori szavazataival csak emelkedett, és helyi idő szerint este 11-kor átlépte a bűvös 270-es határt, ami a győzelmet jelentette. Erre az ott lévők ezrei örömujjongásban törtek ki, emberek ölelgették egymást, szinte nem is hitték el ezt az óriási sikert, ami a szemük előtt zajlik le.

Megtapsolták McCaint

Miután McCain szenátor beismerte vereségét, a demokrata érzelmű tömeg tapssal viszonozta nagylelkű és egységteremtő szavait. Az est fénypontja azonban Barack Obama megválasztott elnök beszéde volt Chicagóban. Ekkor a szemek a kivetítőkre tapadtak, és – New Yorkban szokatlan módon – teljes csendben és odaadással hallgatták a történelmi beszédet, amit csak egy nevetés oldott fel, amikor Obama elmondta, hogy lányai kapnak egy kiskutyát, amiért Washingtonba kell költöznie a családnak.

Obama lázban égett New York - KÉPGALÉRIA

Obama-lázban égett New York – KÉPGALÉRIA

Az FN tudósítója New Yorkban járta az utcákat, ahol szilveszteri hangulat uralkodott: dudáló autók, Obama és „Change” (változás) feliratú táblákat lobogtató emberek az utcán, a kocsikból pedig sokan kihajolva kiabálták a járókelők felé Obama szlogenjét: „Yes, we can”. Az utcabáli hangulat annyira hasonlított a pár nappal azelőtti Halloweenra, hogy itt is komoly rendőri erőket használtak a közlekedés zavartala működése érdekében.

Optimista amerikaiak

„Ami most látható-érezhető, abból a pozitív energiából fakad, amit ez a választás jelent” – mondta egy New York-i házaspár az FigyelőNetnek. „Hisszük, hogy az ország most 180 fokos fordulatot vesz, ez csak a kezdet, ezentúl minden jó irányba fog haladni” – teszik hozzá optimistán, miközben a férfi beleszív a győzelmi szivarjába.

Egy Andrea nevű New York-i első szavazó – aki telefonhívásaival a bizonytalan államokban maga is segítette a kampányt – szintén a „reményteljes, pozitív jövőképet” emelte ki, mint a legfontosabb üzenetét Obama megválasztásának. „A világon megváltozik az eddig megszokott Amerika-kép, büszke vagyok erre” – fogalmazott. Arra a kérdésre pedig, hogy neki mint fiatalnak mit jelent Obama elnökké választása, az egészségügy és az oktatás fejlesztése volt a válasz.

Afroamerikai fiatalok is ezt a két dolgot emelték ki az FN-nek, hozzátéve, hogy most minden valóban megváltozik – utalva ezzel Obama „Change” kampányszlogenjére. Egy másik járókelő pedig röviden úgy foglalta össze a választást, hogy „végre valami jó történt ebben az országban.” A változás és az újdonság szele most nagyon érezhető Amerikában, a kérdés, hogy ezt majd mennyire sikeresen lehet a politikai ügyek szolgálatába állítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik