Nagyvilág

Kitiltják a szlovák meccsekről más államok jelképeit

Egy új szlovák törvény értelmében a szlovákiai nem nemzetközi sportrendezvényeken decembertől tilos lesz más államok jelképeinek használata.

A szlovák parlament szerdán fogadta el a rendőrség sportrendezvényekre vonatkozó jogait szabályozó törvényt. Ebbe röviddel a szavazás előtt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) indítványára került be az a fejezet, amely a nem nemzetközi sportrendezvényekről december 1-jével kitiltja más államok jelképeit. A 150 tagú törvényhozásban az új jogszabály 111 támogató szavazatot kapott. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) ellene szavazott.

A rendőrséggel egyeztetve előkészített törvénytervezet immár parlamenti szentesítést nyert rendelkezései szerint: ha fennáll a közrend megbontásának, vagy a testi épség veszélyeztetésének kockázata, a rendőrség betilthatja a sportrendezvényt.

Rafael Rafaj, a Ján Slota vezette nacionalista kormányerő, az SNS képviselőjének módosító indítványa arra irányult, hogy elejét vegyék az “idegen államok jelképeivel való visszaélésnek”.

A nacionalista párt képviselőjének javaslata nyomán tilalom alá esik az idegen államok történelmi jelképeinek, így a történelmi Magyarország, vagy az Osztrák-Magyar Monarchia idején használatos jelképek felmutatása is, az ilyesmi rendbontást gerjesztő provokációnak minősül. Az előterjesztő indoklása szerint a minap Dunaszerdahelyen bebizonyosodott, hogy ez mennyire így van, de ezek után már ott sem lesz látható a magyar trikolór.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik