Nagyvilág

Irán mérsékelten örül Obamának

Iráni vezetők Bush politikájának elutasítását olvassák ki az amerikai elnökválasztás eredményéből, és azt remélik, hogy Obama módosít az Irán-politikán. A közel-keleti ország volt alelnöke szerint az igazi keményvonalasok valójában McCainnek szurkoltak.

A washingtoni kül- és belpolitika alapvető megváltoztatására szavazott az amerikai nép azzal, hogy Barack Obamát választotta az Egyesült Államok elnökének – jelentette ki szerdán Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter.

A demokrata jelölt győzelme annak bizonyítéka, hogy Bush politikája csődöt mondott – jelentette ki egy befolyásos iráni parlamenti képviselő. Golám Ali Haddad Ádel szerint Washingtonnak nincs más választása, mint hogy módosít az eddigi politikán, “hogy kikecmeregjen abból a pácból”, amelybe Bush miatt került.

Ali Hamenei, az iszlám köztársaság vallási és politikai vezetője ugyanakkor úgy nyilatkozott még a múlt héten, bárki is nyerje az elnökválasztást, nem várható enyhülés az amerikai-iráni viszonyban, mert – mint fogalmazott – Iránnak az Egyesült Államokkal szembeni gyűlölete mélyen gyökerezik; a két ország közötti különbségek nem korlátozódnak pusztán “néhány politikai kérdésre”.

A keményvonalas iráni vezetők titkon a republikánus John McCain győzelmét remélték – mondta Mohammed Ali Abtahi, Irán egykori reformpárti alelnöke. Okfejtése szerint McCain ugyanolyan háborúpárti, mint Bush, egy keményvonalas washingtoni vezető pedig igazolná azt az élesen Amerika-ellenes politikát, amelyet az iráni konzervatívok folytatnak.

A reformpártiak számára éppen ezért jó hír Obama győzelme – vélte az egykori iráni alelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik