Nagyvilág

Elsodorhatja a válság Obama ígéreteit

A Fehér Ház frissen megválasztott elnöke által beharangozott ambiciózus tervek egy része minden bizonnyal megbukik majd, az állami szerepvállalás növelésén alapuló ígéretek többségének ugyanis nincs meg a pénzügyi fedezete. Szakértőnk szerint Obama éppen ezért valószínűleg a drága iraki háború befejezésén kezdi majd ígéretei beváltását, és ha nagyot nem hibázik, akár nyolc évre is berendezkedhet Washingtonban.

Nehéz lenne megjósolni, hogy Obama mit fog megvalósítani az eddig nyilvánosságra került nagyívű programjából, hiszen az elnökjelöltek a kampány hevében hajlamosak azt mondani, amit az emberek éppen hallani akarnak.

Obama terveinek nagy része állami beavatkozást igényel, erre azonban jelenleg nincs meg a fedezet, így könnyen elképzelhető, hogy a kormányprogramba már az eddig hangoztatott reformoknak egy „finomított” változata kerül – nyilatkozta lapunknak Frank Tibor, az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója. A két jelölt közti ígéretháború még jóval a hitelválság előtt kezdődött, ráadásul George W. Bush azóta 700 milliárd dollárt ajánlott fel a gazdaság stabilizálására – emlékeztetett a szakértő.

Obama Irakkal kezd

Az új elnök éppen ezért várhatóan minél előbb próbál majd menetrendet felállítani az Irakból való kivonulásra, a háború ugyanis nemcsak népszerűtlen, de igencsak költséges is, havi 12 milliárd dollárt von el a büdzséből. Obama Irak helyett Afganisztánra helyezi majd a hangsúlyt, annak ellenére, hogy eddig az ott megjelenő nagyhatalmak mindegyike elvesztette a háborút – hívja fel a figyelmet a szakértő, hozzátéve, hogy Oszama bin Laden elfogását a kampány hevében mindkét elnökjelölt „megígérte” a választóknak.

Obama ígéreteit letörheti a pénzügyi válság (fotó: MTI)

Obama ígéreteit letörheti a pénzügyi válság (fotó: MTI)

Obama elnökségének egyik nagy kihívása, hogy javítani tud-e az Egyesült Államok megítélésén a világban, ebben nagy szerepe lesz majd a leendő külügyminiszternek, illetve a külügyi szakértőgárdának. Az új amerikai külpolitika fókuszpontja várhatóan a közel-keleti háborús övezetek felől Afrika, India és Kína felé fordul majd – jósolja Frank Tibor. Hozzátette: Obama valószínűleg az Európával való kapcsolatra is nagyobb hangsúlyt fektet majd.

Akár nyolc évre is tervezhet

Ami a belpolitikai tevékenységet illeti, Obama minden bizonnyal a lehető leghamarabb belefog majd az amerikai egészségügyi ellátórendszer megreformálásába. Bár egyelőre még nem világos, hogy ezt a tervét miből fogja finanszírozni. Az oktatás területén a tanulók esélyegyenlőségére, elsősorban a szegény diákok továbbtanulási esélyeinek rendezésére fektet majd hangsúlyt, mégpedig úgy, hogy az eddig a fekete diákoknak járó kedvezményeket a fehérek is megkapnák.

Habár az amerikai államadóság mértéke és a várhatóan elhúzódó pénzügyi válság visszavetheti Obama kezdeti lendületét, a Fehér Ház új urának viszonylag nagy a mozgástere, ami akár nyolcévi elnökséghez is elegendő lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik