Nagyvilág

Vádat emeltek a pénzért vett érettségi ügyében Romániában

Összesen 125 ember, köztük 38 pedagógus és 82 felnőtt korú diák ellen emelt vádat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) az érettségi vizsgák rendszerváltás utáni történetének legnagyobb korrupciógyanús ügyében - adta hírül a kolozsvári Krónika.

A súlyos csalások állítólag a júniusban és júliusban Máramarosszigeten rendezett érettségik alatt történtek. A nyomozati anyag értelmében a Tisza-parti városban működő George Pop de Basesti szakközépiskola esti tagozatos diákjai az intézmény vezetőségének kezdeményezésére, a sikeres vizsga érdekében lefizették a vizsgáztató és felügyelő pedagógusokat. Virginica Meda Leordean, a magániskola igazgatónője – Mirela Botici 36 éves diák közreműködésével – fejenként ezer lejt (70 ezer forintot) gyűjtött össze 113, többségében felnőtt korú tanulótól azzal az ígérettel, hogy egyikőjük sem bukik meg a vizsgán.

Az összegyűlt 106 ezer lej (nagyjából 7,5 millió forint) egy részével a július óta előzetes letartóztatásban lévő igazgatónő számos vizsgáztató és felügyelő tanárt megvesztegetett, akik emiatt szemet hunytak afölött, hogy az igazgatónő kiosztotta a vizsgatételek megoldásait az érettségizőknek. Az ügyészség korábban 70 ezer lejt és 1750 eurót lefoglalt az igazgatónő lakásán, akit megvesztegetéssel és befolyással való üzérkedéssel vádolnak.

Dávid Erzsébet Máramaros megyei főtanfelügyelő-helyettes a Krónika kérdésére elmondta, hogy a nyomozás során a DNA bekérette az érintett pedagógusok adatait az intézménytől. „Bizonyítottnak tűnik, hogy a pénzt összegyűjtötték a (Máramaros)szigeti iskolában, egyéb részleteket azonban nem ismerünk…” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy az érettségi előtt sorsolással jelölték ki a felügyelő tanárokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik