Nagyvilág

Slota feljelentést tett a szurkolók ellen

Ján Slota, a pozsonyi kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke kedden garázdaság és hatósági közeg megtámadása miatt feljelentést tett ismeretlen személyek ellen a legfőbb ügyészségen.

A szlovák nacionalista politikus úgy ítéli meg, hogy szombaton, a dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen magyar szurkolók “előre megtervezett és jól megrendezett módon” provokálták a szlovák rendőröket.

“Remélem, az ügyben lépni fognak” – mondta a magyarellenes kijelentéseiről elhíresült Slota, akit a közelmúltban a Magyar Koalíció Pártja (MKP) nemzetgyalázás gyanúja miatt jelentett fel a legfőbb ügyészségen.

A szlovák rendőrség fellépésével maradéktalanul egyetértő Slota “abszolút nem ért egyet” a magyar kormány azon “nagyon arrogáns” elvárásával, miszerint Pozsony tegye világossá a dunaszerdahelyi történéseket. “Nekünk ez a Szlovák Köztársaság belügyeibe való kemény és illetlen beavatkozásnak tűnik” – idézte szavait a szlovák kereskedelmi hírügynökség, a SITA.

A TASR hírügynökség jelentése szerint Slota arra utaló kijelentéseket is tett, hogy a dunaszerdahelyi mérkőzésen a magyar titkosszolgálatok megfigyelői is jelen voltak. A politikus nem volt hajlandó felfedni, hogy milyen forrásra alapozza állítását.

Dobroslav Trnka legfőbb ügyész jelezte: az ügyészség önszántából nem indít vizsgálatot, mert ennek nem látja okát, de ha hivatala feljelentéseket kap, “azokkal foglalkozni fog”. Trnka egyébként úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint a rendőrség dunaszerdahelyi beavatkozása “megfelelő időben történt, adekvát, egyszersmind törvényes volt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik