Nagyvilág

Jogosan rúgta ki Palin a főrendőrt

Az alaszkai Személyzeti Hivatal helyi idő szerint hétfőn úgy ítélte meg, hogy Sarah Palin republikánus alelnökjelölt alaszkai kormányzóként nem követett el hivatali hatalommal való visszaélést, amikor menesztette a közbiztonsági hivatal vezetőjét.

A hivatal jelentése szerint nincs alapos ok feltételezni, hogy Palin vagy más állami alkalmazott megsértette volna az alaszkai állami alkalmazottak etikai kódexét.

Egy másik, még Palin alelnökjelölti kinevezése előtt megindított parlamenti vizsgálat nemrégiben azt állapította meg, hogy a kormányzó visszaélt hivatali hatalmával, amikor lehetővé tette, hogy a férje és az alkalmazottai nyomást gyakoroljanak egy rendőr elbocsátása érdekében, aki botrányos körülmények között elvált Palin nővérétől.

A parlamenti vizsgálat jelentése után Palin, aki közben alelnökjelölt lett, maga kezdeményezte a szövetségi állam személyzeti hivatalánál a második eljárást, arra hivatkozva, hogy a parlamenti vizsgálat elfogult volt. A Palin fennhatósága alá tartozó háromtagú testület feladata volt annak megállapítása, hogy a kormányzó sértett-e törvényt.

Palin július 11-én menesztette Walt Monegant, az alaszkai közbiztonsági hivatal vezetőjét. Monegant állítása szerint azért menesztették őt, mert nem volt hajlandó elbocsájtani Michael Wooten rendőrt, a kormányzó sógorát. Palin tagadta, hogy a menesztésnek köze lett volna a rendőrhöz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik