Nagyvilág

CNN exit poll: az először szavazóknál Obama nyert

Az amerikai választók többsége számára a legfontosabb kérdés a gazdaság állapota volt a keddi elnökválasztás napján a CNN exit poll eredménye szerint. A tévétársaság felmérése szerint az először szavazók 72 százaléka Barack Obamára, a demokrata jelöltre voksolt.

A hírtelevízió országos szintű felmérése szerint a szavazóhelyiségeket elhagyó választók 62 százaléka jelölte meg a gazdaságot a legfontosabb kérdésként.A megkérdezettek 10 százaléka az iraki háborút nevezte a legfontosabb kérdésnek. Harmadik helyen a terrorizmus (9 százalék), a negyediken az egészségügy (9 százalék), az ötödiken az energiakérdés (7 százalék) szerepelt.

Az AP hírügynökség exit poll eredménye is azt mutatta, hogy tízből hat szavazó számára a gazdaság volt a legfontosabb kérdés.

A választók fele szerint a gazdaság nincs jó állapotban, a másik fele azt mondta, a gazdaság helyzete gyenge. A megkérdezettek 40 százaléka arról számolt be, hogy családjának anyagi helyzete az utóbbi négy évben romlott, 50 százalék aggódik, hogy az elkövetkező egy évben nehézségei lesznek a pénzügyi válság miatt.

Az exit poll felmérés szerint a választók kétharmada aggódik, hogy nem lesz képes fizetni egészségbiztosítását, és ugyanekkora hányad tart attól, hogy újabb terrortámadás fogja érni az országot.

George Bush elnök tevékenységét csak egyötöd értékelte pozitívnak. Ez a mutató megegyezik az utóbbi hónapok felmérési eredményeivel. A kongresszus munkáját sem értékelték többen jónak.

A megkérdezettek több mint fele nem ért egyet azzal, hogy a kormány 700 milliárd dolláros pénzügyi mentőövet nyújt a bankoknak. A választók hetede volt 30 év alatti, ugyanakkora hányad volt 65 évnél idősebb. Minden negyedik választó evangéliumi keresztény volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik