Nagyvilág

Milyen a tipikus amerikai választó?

A választások közeledtével egyre nyilvánvalóbbá válik Barack Obama és John McCain üzenete, hozzáállása és elképzelése a világról. Azonban a magyar emberekhez talán kevésbé jut el az átlagamerikai szavazó archetípusa. A cikkben egy tipikus demokrata és egy tipikus republikánus szavazó értékvilágára, ideológiájára és világképére próbálunk rávilágítani.

Az amerikai társadalomban számos politikai törésvonal található, melyek sokszor keresztezik egymást. Ennek köszönhetően nehezen hasonlítható össze az európai politikai kultúrával, ahol a kialakult jobb- és baloldali erők nagyjából hasonlóak. A legfőbb társadalmi választóvonalakat az Egyesült Államokban az abortusz, a fegyverhasználat vagy a civiljogok megítélése jelentik. Persze az olyan társadalmi problémák is meghatározóan elkülönítenek véleménycsoportokat, mint a gazdaság és a szociális kiadások viszonya, az egészségügy vagy a bevándorlás, de mindenképp a fentebb megnevezettek a meghatározóak. Nézzük, hogyan kezelné ezeket a problémákat egy republikánus Avarage Joe vagy egy demokrata John Doe.

Abortusz, a legmegosztóbb kérdés

Az abortusz talán a legmegosztóbb téma az amerikai társadalomban. A demokraták egyértelmű többsége a választás lehetősége mellett áll (pro-choice). Ők – elsősorban a nők egyenjogúságára és személyes szabadságára hivatkozva – úgy vélik, az anya jogában áll eldönteni, hogy világra kívánja-e hozni a gyermekét vagy sem. A pro-choice nézet képviselői szerint ezt a jogát akkor sem veszítheti el, ha nincs pénze kifizetni az orvosi eljárás ellenértékét. Ugyanakkor teljes mellszélességgel kiállnak az örökbefogadás mellett. Az amerikai alkotmány kilencedik kiegészítésére hivatkoznak, mely leszögezi, hogy az alkotmány rendelkezései nem teszik semmisé azokat a jogokat, melyek nincsenek az alkotmányba foglalva, de gyakorolják őket. A megoldás véleményük szerint a tudatos családtervezés szerepeltetése az oktatásban. Az abortusz, vallják, ritka kell legyen, nem pedig veszélyes.

A tipikus demokrata és republikánus szavazó

A tipikus demokrata és republikánus szavazó

A republikánus vélemény is határozott és világos. A legtöbb republikánus szavazó az élethez való jogot pártolja (pro-life). Az abortusz tilalmát és törvényes eszközöket óhajtanak a terhességmegszakítást végző orvosok ellen. A nem kívánt terhesség és a nemi betegségek elleni védekezésre a legjobb módszer szerintük az absztinencia. Egyszerűbben: nincs szex, nincs terhesség, nincs AIDS. Nem helyeslik a terhességmegelőzést, a fogamzásgátlást sem. Az alkotmány tizennegyedik kiegészítésére hivatkoznak, mely szerint minden amerikai állampolgár egyenlő, így a még meg nem született magzat is. Fontosnak tartják továbbá, hogy szülessen egy alkotmánykiegészítés, mely az emberi életről szól, és hatálya kiterjed a magzatra is. Nem meglepő módon ők is támogatják az örökbefogadást. Megoldásnak a házasság előtti absztinenciáról szóló iskolai oktatást tartják.

Az amerikai legfelsőbb bíróság a Roe vs. Wade ügyben 1973-ban döntött úgy, hogy az abortuszt tiltó törvények ellentétesek az alkotmánnyal, és a nőknek biztosítani kell az önálló döntés lehetőségét. A hivatalos meghatározás szerint a terhességmegszakítás addig lehetséges, amíg a magzat nem életképes az anyaméhen kívül. Ez általában a terhesség 28. hetéig érvényes.

Fegyverhasználat, követelik a jogot

Amerikában 1995-ben 223 millió lőfegyver volt forgalomban, a nem nyilvántartott fegyverekkel együtt elmondható, hogy nagyjából minden állampolgárra jut egy darab pisztoly, shotgun vagy épp egy MAC10-es géppisztoly. Sem a demokraták, sem a republikánusok nem adnák fel a fegyverbirtokláshoz való jogot, melyet az alkotmány is rögzít számukra. Azonban a demokraták jó része, egy 2008-as felmérés szerint 71 százalékuk támogatná a fegyvertartási törvény szigorítását, míg a republikánusoknál ez az arány mindössze 11 százalék. A republikánusok, elsősorban a republikánus férfiak jóval nagyobb arányban viselnek fegyvert demokrata polgártársaiknál.

A kérdés 1999-ben került felszínre, a Colorado állambeli Littleton város Columbine középiskolájában elkövetett vérengzést követően, amikor két diák 13 diáktársát gyilkolta le a korábban beszerzett fegyverekkel, majd saját magukkal is végeztek. Az Egyesült Államokban azóta sokszor megismétlődtek hasonló ámokfutások.

A republikánusok kiállnak az alkotmány második kiegészítése mellett, amely leszögezi, hogy minden amerikainak joga van a fegyvertartáshoz és ahhoz, hogy megvédje magát. Korteskednek továbbá a vadászterületek kiterjesztése mellett, a vadászat, mint régi amerikai hagyomány megőrzése érdekében. Ellenzik a fegyvergyárak ellen indított tömeges pereket, amelyek csak a gyártást hivatottak akadályozni. Ugyanakkor kemény fellépést követelnek lőfegyverrel való visszaélés esetén, és azért, hogy bűnözők ne juthassanak fegyverekhez.
A demokraták is támogatják a második kiegészítésben foglaltakat (a Legfelsőbb Bíróság 2008-ban leszögezte, hogy a lőfegyvertartás tiltása alkotmányellenes lenne). Ők azonban szigorítanák a fegyvertartási előírásokat. Kötelezővé tennék a gyerekzárat minden egyes fegyveren, továbbá fényképes igazolványhoz és előzetes pszichológiai vizsgálathoz kötnék az alkalmasságot.

Civiljogok problémája

Bár Amerikában a civiljogok hagyománya évszázadosnak mondható, tökéletesnek azonban semmiképp sem. Ez abból is látszik, hogy egyik oldalnak, a demokratának és a republikánusnak sem felel meg a jelenlegi helyzet. Itt több alrendszerre oszlik a civiljogok problémája.

Először is a demokraták követelik, hogy a melegházasságok szabályozása minden egyes állam külön privilégiuma legyen, tehát ne legyen központi rendelkezés róla, és ne így ismerjék el. A cél, hogy a leszbikus és homoszexuális amerikaiak is élhessenek a házasodás jogával, legalább állami szinten. A Patrióta Törvénnyel kapcsolatban, mely rengeteg személyiségi jogi problémát vet fel, a demokraták egyes rendelkezések, mint például a pénzmosás megszigorítását szeretnék elérni, míg az ártatlan állampolgárokat a vallásuk vagy identitásuk miatt zaklató intézkedéseket eltörölnék.

Céljuk, hogy ne vesszen el pont az a szabadság, amiért a terroristák ellen harcol Amerika. Küzdenek a faji előítéletek ellen, és azért, hogy a rendőri intézkedések és bírói ítéletekben található faji motivációk ellen az állam zéró toleranciával lépjen fel. Tiltakoznak továbbá a munkahelyi diszkrimináció ellen és a női emancipáció kiteljesedéséért (jelenleg még mindig csak a 77 százalékát keresi egy nő, annak, amit egy férfi ugyanabban a munkakörben).

Történelmi pillanat jön

A republikánusok azt követelik, hogy az államok ne legyenek kötelesek elismerni a más államokban köttetett meleg házasságokat: ez tehát voltaképpen a demokrata álláspont – kifordítva. Ajánlatosnak tartanak egy újabb alkotmánykiegészítést, ami tiltaná az azonos neműek házasságát. Ellenzik továbbá, hogy homoszexuálisok tagjai lehessenek a hadseregnek. Ezt előzetes vizsgálaton állapítanák meg. Ugyanakkor támogatják a nők előremenetelét a hadseregben. A Patrióta Törvény mellett kiállnak, és nem kívánnak benne változtatásokat, hiszen a terrorizmus elleni harcban szükség van az FBI és a CIA által használt eszközökre és módszerekre. Szintén elítélnek bármiféle megkülönböztetést, és egyaránt támogatják a negatív és pozitív diszkriminációt. A cél, hogy egy adott állást mindig az arra legalkalmasabb személy kapja.

A november 4-én kedden zajló választásokban is nagy szerepet játszanak ezek a politikai és társadalompolitikai törésvonalak, melyek akár egyik oldalról a másikra is billenthetik a választópolgár kezét ikszelés közben. Nagy kérdés, hová szavaz majd az abortuszt vallási okokból elítélő New York-i afroamerikai választó, vagy a meleg párkapcsolatban élő déli fehér. Egy biztos, történelmi pillanat előtt áll az Amerikai Egyesült Államok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik