Nagyvilág

Ukrajna törvényt hozott az IMF-hitelhez

Jóváhagyta az ukrán parlament péntek este azt a válságkezelő intézkedéseket tartalmazó törvényt, amelynek elfogadását a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérte Kijevtől a készenléti hitel folyósításáért cserébe.

Ukrajna 16,5 milliárd dolláros készenléti hitelt kért az IMF-től, hogy stabilizálhassa gazdasági-pénzügyi helyzetét a pénzügyi világválság közepette.

A Viktor Juscsenko államfő által előterjesztett intézkedéscsomagot a szavazásnál jelen lévő 440 képviselő közül 243 támogatta.

Stabilizációs alap

Ennek értelmében Ukrajnában a privatizációs bevételekből pénzügyi stabilizációs alapot hoznak létre, amelyből hiteleket folyósítanak azoknak a bankoknak és vállalatoknak, amelyek a világméretű pénzszűke miatt nem tudják törleszteni külföldi tartozásaikat.

A jogszabály alapján a szovjet utódállamban megerősítik a lakossági bankbetétekre vonatkozó betétbiztosítási garanciát, az állam részesedést szerezhet a bajba jutott bankokban, és szigorítja a költségvetési fegyelmet, többek között egyes szociális juttatások megkurtításával.

Elutasították

Az ukrán törvényhozás elutasította viszont a Juscsenko pártja, a Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem által az előre hozott parlamenti választások finanszírozására benyújtott törvényjavaslatot. A törvénytervezet 76 millió dollárnak megfelelő összeg elkülönítését írta volna elő az említett célra.

A Julija Timosenko kormányfővel hatalmi harcot folytató Viktor Juscsenko október 8-án oszlatta fel a parlamentet, a miniszterelnök hívei azonban azóta késleltetik a rendelet életbe léptetését. A parlament szerdán egyszer már elvetette a finanszírozási javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik