Nagyvilág

Már az EU is csúcsot sürget Kongó miatt

Az ENSZ-nek nemzetközi csúcstalálkozót kell összehívnia a kongói válság ügyében, miután mind a Kongói Demokratikus Köztársaság, mind Ruanda elnöke elfogadta, hogy részt vegyen egy ilyen megbeszélésen - mondta szombat reggel újságíróknak az EU humanitárius segítségnyújtási ügyekben illetékes biztosa.

“Javasoltam, hogy az ENSZ-főtitkár hívjon össze regionális csúcstalálkozót a térség összes vezetőjének, valamint a nemzetközi szervezeteknek a részvételével” – közölte Louis Michel, amikor közép-afrikai útjáról visszaérkezett Brüsszelbe.

Előzőleg arról adott tájékoztatást, hogy Joseph Kabila kongói és Paul Kagame ruandai elnök egyaránt elfogadta a csúcstalálkozóra vonatkozó javaslatot. Eszerint a felek Kenya fővárosában, Nairobiban ülnének össze az ENSZ égisze alatt folytatandó tárgyalásokra.

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén tuszi lázadók vívnak harcokat a kormányerőkkel. A lázadók szerint a kormány nem védi meg a tuszi kisebbséget az 1994-es ruandai népirtás után Kongóba menekült ruandai hutu milicistáktól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik