Nagyvilág

Érzik a válság szelét a csehek

Csehországot elkerülte eddig a pénzügyi válság, de nem igaz, hogy a magyarországi forgatókönyvet ki lehetne zárni - írja a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap szombati kommentárjában.

A cseheket már néhány napja azzal nyugtatják, hogy Lengyelországtól, Magyarországtól, Ukrajnától, s (hamarosan) Oroszországtól eltérően Csehországot nem fenyegeti semmiféle pénzügyi katasztrófa – mutat rá Lubos Palata, a Kelet és Nyugat között című írásában.

Bár igaz, hogy Csehországban minden egy kicsit másképp van, mint a többi veszélyeztetett kelet-európai országban, de ez nem jelenti azt, hogy védettek lennénk a pénzügyi katasztrófával szemben. Míg korábban azt gondoltuk, hogy a veszély nyugatról jön, most a szél megfordult és kelet felől hozza a füstöt. Csehország ugyanis a veszélyeztetett régióba tartozik. Az esetleges befektető pedig nem differenciál, hanem a régió átlagában gondolkodik. Ettől a besorolástól megszabadulni rendkívül nehéz.

Félnek a koronától

Az euró csehországi bevezetésének ellenzői, akik azt állították, hogy a korona biztonságos, és ehhez kell tartanunk magunkat, ma már kezdik elveszíteni pozícióikat.

“Nem biztos ugyan, hogy az euróövezet és a vele való igen szoros kapcsolat üdvözítő, de jelenleg ez a legértelmesebb dolog, amit tehetünk. Az euró, vagy az előkészületek felgyorsítása bevezetésére megóvhat bennünket (Jirí) Paroubektől (ellenzéki szociáldemokrata politikustól), s olyan biztosíték lehet, amely megóv bennünket a magyarországi forgatókönyvtől is.

Fenyegetés

Nem igaz, hogy bennünket, cseheket az ilyesmi nem fenyeget. A Polgári Demokratikus Párt válságban van, s ez az egész Topolánek-kormány válsága. Mindez azzal fenyeget, hogy állandósul a választási harc, amely hasonlóan Magyarországhoz, itt is a pénz szétszórásához vezethet” – írja a szerző.

Megjegyzi: a választások előtt Paroubektől, de nemcsak tőle, számos olyan ígéret hangzott el, sőt a parlamentben is elfogadták azokat, amelyeket a választás után nyilvánvalóan lehetetlen volt megvalósítani. A Topolánek-kormány ezt megértette, s ott csökkentette a kiadásokat, ahol csak tudta.

Minden kritika ellenére jobban gazdálkodott, mint a szociáldemokraták által vezetett Paroubek-kormány.
Ha a cseh kormány most, lengyel mintára elfogadná az euró bevezetésének pontos forgatókönyvét, talán elkerülhető lenne, hogy a válság Csehországot is elérje, s megóvja a magyarországi forgatókönyvtől. Nem szerezne népszerűséget, de Csehország érdekeit szolgálná – szögezi le a prágai lap szerzője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik