Nagyvilág

Elnökválasztás: kétezernél is több szavazat Magyarországról

Több mint kétezer amerikai választópolgár szavazhat Magyarországról idén is az elnökválasztáson, ők - a magyar rendszerrel ellentétben - nem a nagykövetségen, hanem levélben voksolhatnak - tájékoztott az amerikai nagykövetség.

Az amerikai rendszer értelmében levélben kapják meg és postán küldhetik vissza szavazócédulájukat azok az amerikaiak, akik nem otthon, nem saját államukban szeretnének voksolni. Így a budapesti amerikai nagykövetségen sincsenek felállítva szavazógépek vagy szavazóurnák. A diplomáciai képviselet azonban minden lehetséges segítséget megad az szavazóknak – hangsúlyozta a követség munkatársa.

Az amerikai állampolgárok személyesen, telefonon és az interneten keresztül is kaphatnak segítséget a nagykövetségtől. A képviselet webhelyén nemcsak az alapvető szabályokat olvashatják el, de több linket is találhatnak az érdeklődők, például a helyi választási körzetekhez.

A kampányban a Budapesten élő republikánus és demokrata párti szimpatizánsok is aktivizálták magukat. A republikánus és a demokrata elnökjelölt, John McCain és Barack Obama hívei is alakítottak pártolói csoportokat a magyar fővárosban. A két tábor több összejövetelt szervezett az elmúlt hetekben, de az is céljuk volt, hogy telefonon buzdítsák voksolásra a szavazókat.

A november 4-i választásokra az Amerikai Kereskedelmi Kamara is külön rendezvénnyel készül. A kamara több mint ezer vendéget vár éjszakába nyúló választási fogadására. Az eseményen a meghívott politikusok, diplomaták, üzletemberek és újságírók együtt várhatják majd az első választási eredményeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik