Nagyvilág

Betiltják az orosz tévéket Ukrajnában

Ártalmas döntésnek nevezte az orosz külügyminisztérium azt, hogy szombattól Ukrajnában leállítják az orosz nyelvű televíziós kábelcsatornák adásainak sugárzását.

A tárca nevében Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes emlékeztetett arra, hogy Ukrajna lakóinak a fele orosz ajkú. Joguk van oroszul beszélni, és orosz nyelvű tévéadást nézni. Az a döntés, amellyel kizárják az országból a kábelcsatornákon érkező orosz adásokat, az ukrán társadalom betegségének a jele – vélekedett az Interfax moszkvai hírügynökség jelentése szerint a miniszterhelyettes.

Az ukrán audiovizuális tanács még májusban úgy ítélte meg, hogy az orosz kábelcsatornák műsorainak tartalma nem felel meg az ukrán törvények támasztotta követelményeknek. A testület nem indokolta meg álláspontját.

Ukrajna mélyen megosztott az ország nyugati részén élő és Nyugat-barát ukrán ajkúak, valamint a déli területeket benépesítő, oroszul beszélő és Moszkva-barát lakosok között.

Elemzők szerint a döntés a kijevi vezetésnek abba a törekvésébe illeszkedik, amelynek célja, hogy kiszorítva az oroszt, az ukránt tegye a lakosság körében használt nyelvvé. Egy éve az ukrán hatóságok betiltották azoknak a külföldi filmeknek a vetítését, amelyekhez nem készítettek ukrán szinkront.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik