Nagyvilág

Most Obama magabiztos előnyét mérik

Hét százalékpontos előnye van Barack Obama demokrata párti elnökjelöltnek republikánus riválisával, John McCainnel szemben öt nappal az amerikai elnökválasztás előtt - derült ki a Reuters/C-Span/Zogby közös, csütörtökön közzétett felméréséből.

Obama ötven százalékos tetszési mutatóval rendelkezik, míg McCain 43 százalékos népszerűséget élvez a valószínű szavazók körében. A felmérés azt jelzi, hogy Obama támogatottsága második napja nő. Az elmúlt tíz nap alatt az illinoisi szenátor támogatottsága hétszer lépte túl az ötven százalékot, míg McCain népszerűsége három hete nem érte el a 46 százalékot.

Obama megőrizte vagy növelte előnyét több fontos választói rétegben: 19 ponttal vezet a pártokhoz nem kötődő szavazók körében, tízpontos az előnye a nők, kilencpontos a katolikusok és hétpontos a 65 év felettiek körében. Obama ötpontos előnyre tett szert az arizonai szenátorral szemben a férfiaknál is.

McCainnek továbbra is nyolcpontos előnye van a fehérek körében, de a spanyolajkúak alig harminc százaléka szavazna rá, holott a 2004-es választáson negyven százalékuk adta voksát George Bush jelenlegi republikánus elnökre.

A Reuters/C-SPAN/Zogby felmérése azt jelzi, hogy, hogy Obama közel húsz százalékos támogatottságot élvez a magukat konzervatívoknak mondó polgárok körében, míg McCain támogatottsága a liberálisok között mindössze tíz százalékos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik