Nagyvilág

Vízummentességet adunk Ukrajnának?

Megkezdődtek az Európai Unió és Ukrajna között a vízumliberalizációs tárgyalások, amelyek végső célja az, hogy az ukrán állampolgárok beutazási engedély nélkül tartózkodhassanak az EU-tagállamokban.

Volodimir Ohrizko ukrán külügyminiszter számításai szerint többéves tárgyalási folyamatról van szó. Fontosnak tartanák, ha a vízummentesség életbe lépne a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságig, amelyet Ukrajna Lengyelországgal közösen rendez – szögezte le. A két fél között ez év elejétől már vízumkönnyítési megállapodás van érvényben, és Jacques Barrot, az Európai Bizottság igazságügyi felelőse jelezte, hogy annak betartását a bizottság figyeli és számon kéri. Ez utóbbi különösen érvényes azokra a vállalásokra, amelyeket a tagországok az engedélyek árával és a kiadás gyorsaságával kapcsolatban tettek.

Az utóbbi hetekben az ukrán sajtó arról cikkezett, hogy az ország utazni vágyó állampolgárai annak ellenére nehezen jutnak schengeni vízumhoz a határőrizeti rendszerhez tartozó államok külképviseletein, hogy egyszerűsített vízumeljárási rend van érvényben Ukrajna és az Európai Unió között. Ez alól ugyanakkor kivételként említették Magyarországot.

Barrot most azt is kifejtette, hogy a tárgyalásokon külön érintenek négy témát, a dokumentumbiztonság, a szabálytalan helyzetű bevándorlók, a közrend és közbiztonság, valamint a külső kapcsolatok területét. Az EU nagyon számít Ukrajnára a szervezett bűnözés, az embercsempészet és a pénzmosás elleni harcban, és mindezek erős, jól kiépített igazságügyi rendszert igényelnek. Ohrizko mintegy válaszképpen leszögezte, hogy minden téren sikeres együttműködésre törekednek az EU-val.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik