Nagyvilág

Hibahatáron belül Obama előnye

A Gallup közvélemény-kutató intézet szerint Barack Obama csak 2 ponttal vezet John McCain előtt. Az amerikai elnökválasztást 6 nap múlva, jövő héten kedden tartják.

A Gallup szerint a verseny különösen szorossá vált, hiszen a 2 pontos előny – a demokrata párti Obama támogatottsága 49, a republikánus McCainé 47 százalékos – bőven a hibahatáron belül van. A Gallup „hagyományos”, a valószínű szavazók véleményét tükröző számítást alkalmaz; figyelembe veszi az előző választásokon mért részvételt és a friss szándékokat is. A szoros eredmény azt tükrözi, hogy a republikánusok az előző választásokon a demokratáknál nagyobb tömegben szavaztak.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy idén óriási részvételi arány várható, nem utolsósorban az Obama-stáb hatalmas mozgósítási kampányának köszönhetően. A több tucatnyi amerikai közvélemény-kutató intézet széles szórást mutat az elnökjelöltek népszerűségi versenyében: a Gallup adatai utalnak a legszorosabb küzdelemre, más intézetek 4-15 pontos Obama-előnyt mutatnak ki a Real Clear Politics hírmagazin szerdai összegzése szerint.

A Reuters/C-SPAN/Zogby közös felmérése szerint Obama 4 ponttal, 49-45 arányban vezet a valószínű szavazók körében, 2,9 százalékos hibahatárú felmérésnél. Az arizonai szenátor ezzel több mint felére csökkentette az utóbbi öt napban hátrányát Obamával szemben, aki korábban 12 ponttal vezetett.

A felméréssorozat szerint Obama támogatottsága az utóbbi hetekben egyszer sem esett 48 százalék alá, McCain népszerűsége viszont soha nem tudott 45 százalék fölé ugrani.
A Zogby saját kutatása szerint McCaint a republikánus tábor 87 százaléka támogatja, Obama mögött a demokrata szavazók 84 százaléka áll. Mindketten 11 százalékot hódítanak el a másik párt szavazói közül. A független szavazók körében Obama előnye jelentős, 16 százalék, 51-35 arányban vezet.

A földrajzi megoszlást tekintve Obama nagy előnyre tett szert az Egyesült Államok keleti államaiban, McCain viszont biztosan vezet délen. Közép-Nyugaton és a Nagy-tavak térségében McCain előnye 3 százalékos, Nyugaton viszont Obama van előbbre 4 ponttal. A férfiak támogatottsága egyenlő mértékben oszlik meg kettejük között: Obamára szavazna 47, McCainre 46 százalék. A nők körében viszont Obama a népszerűbb 10 ponttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik