Nagyvilág

Trópusi vihar csapott le Bangladesre

Legalább tizenöten meghaltak és kétszázan - más források szerint háromszázan - megsebesültek a Raszmi névre keresztelt viharban. A katasztrófa a Bengál-öböl térségében uralkodó alacsony légnyomás miatt keletkezett, és a szokásosnál két méterrel magasabb dagályt okozott.

Víz öntött el több száz falut, hevenyészett szerkezetű viskók ezrei dőltek romba, a vihar villany- és telefonpóznákat döntött ki. Legalább tíz holttestet emeltek ki egy összedőlt ház romjai alól a vihar által leginkább sújtott, Dakkától 120 kilométerre délre fekvő Bariszál körzetében. Öt ember pedig vízbe fulladt a szomszédos Patúkháli körzetében. Legalább tíz halászhajó sorsáról nem tudni semmit, fedélzetükön ötven ember tartózkodott.

Egy dakkai lap arról tudósított, hogy a vihar miatt víz öntötte el Bhola-sziget egyes részeit, közel tízezer ember került a víz fogságába. A viharban legalább ezer lábasjószág pusztult el. A mentőalakulatok megpróbálnak ivóvizet és élelmet eljuttatni a természeti katasztrófa sújtotta térség menekültjeihez.

A 150 millió lakosú Banglades Ázsia legszegényebb országa, a Gangesz deltájában fekvő országban gyakoriak a ciklonok és az árvizek. Tavaly a Szidr névre keresztelt vihar legalább 3500 ember életét oltotta ki a déli partvidéken.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik