Nagyvilág

Rekordszámú korai szavazó Amerikában

Rekordszámban adják le előzetesen szavazataikat a választópolgárok az elnökválasztás előtt az Egyesült Államokban, abban a 30 államban, ahol erre lehetőség van - jelentette kedden a CNN.

Georgia államban például a regisztrált szavazók csaknem egyötöde már döntött és voksolt, ez több mint 1 millió leadott szavazatot jelent. Négy évvel ezelőtt 422 ezren éltek a korábbi szavazás lehetőségével.

Az Egyesült Államok 50 szövetségi államából 30-ban lehetséges a személyes vagy a postai úton való korai szavazás, általában azok szavazhatnak így, akik a választás napján valamely ok miatt nem tudnak lakóhely szerinti körzetükben voksolni. A korai szavazás szabályai azonban államonként eltérőek, Georgiában például ez az első választás, amikor bárki, külön indoklás nélkül is szavazhat előzetesen.

Észak-Karolinában, amely egyike a kétesélyes államoknak, a hatóságok 1,2 millió korai szavazót jegyeztek fel, ez a regisztrált szavazók egyötöde. Sokan a választás napján várható sorban állást kívánják elkerülni; aki november 4. előtt voksol, annak átlagban csak 15-30 percébe kerül a szavazat leadása.

Johnnie McLean, az állami választási hatóság igazgatóhelyettese elmondta: “nagy az izgalom” mindkét párt táborában, de különösen a demokratáknál. A feketék szokatlanul nagy arányban szavaznak előzetesen, nyilván Obamát támogatva.

Floridában a hét elejéig már egymillióan voksoltak személyesen a kialakított választási központokban, és ugyanennyien küldték el postán voksukat. A hatóságok szerint a választás napjáig az állam 10 millió regisztrált szavazójának egynegyede fogja leadni szavazatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik