Nagyvilág

Még zajosabb lesz Vecsés

A Budapest Airport 800 millió forintért újítja fel Ferihegy futópályáit, a hétfőn kezdődött munkák ideje alatt fokozott zajterhelésre számíthatnak a repülőtérrel szomszédos településeken élők - közölte a BA hétfőn.

A karbantartás előreláthatóan november második hetében fejeződik be. A karbantartás magában foglalja a mintegy 400 ezer négyzetméter alapterületű bazaltbeton pályák megtisztítását és újrafestését, valamint a fénytechnikai rendszer teljes cseréjét.
Munkába áll a speciális “repülőtéri radír” is, amely a leszálló gépek okozta, mintegy 70 köbméter szennyeződéstől, féknyomtól tisztítja meg a futópályákat.

A felújítás eredményeként a 60 méter széles pályák 45 méteresre szűkülnek, és ehhez kapcsolódóan átalakítják a 217 lámpatestből álló szegélyfénysort is.

A terveknek megfelelően az 1-es pálya rekonstrukciója október 27-től november 1-jéig tart, míg a 2-es pálya felújítása várhatóan november 3-tól 7-ig.

A zárás idején a teljes forgalmat a másik pályára terelik át, így a munkák első fázisában a XVII. kerületi Rákoshegy, illetve Üllő, a második héten pedig Vecsés és a XVIII. kerület lakosainak kell néhány napig a szokottabbnál nagyobb zajterhelésre számítaniuk.

A ferihegyi repülőtér két, egymással párhuzamos futópályával rendelkezik. Az idősebb 1-es pálya 3010, a fiatalabb 2-es 3707 méter hosszú.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik