Nagyvilág

Előrehozott választások lesznek Izraelben

Simon Peresz elnök bejelentésével hétfőn hivatalosan is elindult Izraelben az előre hozott választásokhoz vezető folyamat.

A parlamenti pártok vezetőivel folytatott konzultációkból kiderült: “nincs lehetőség a kormányalakításra”, mert nem lehet elegendő többséget felsorakoztatni egy új koalíció mögött – közölte az államfő az izraeli parlament, a kneszet elnökének továbbított levelében.

Cipi Livni külügyminiszter, a távozó kormány legerősebb pártjának, a Kadimának a vezetője előző nap jelentette be, hogy öthetes intenzív tárgyalások után feladta az új koalíció tető alá hozására tett kísérleteket. Az 50 éves politikusnő a korrupcióval gyanúsított Ehud Olmert miniszterelnök szeptember 20-i lemondása után kapott kormányalakítási megbízást. Az előre hozott választásokig Olmert marad az ügyvezető kormány élén.

A hétfői államfői bejelentés után a parlamentnek három héten belül fel kell oszlatnia magát, és a feloszlástól számított 90 napon belül kell megtartani a voksolást.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint a Kadima több képviselőt küldhetne a parlamentbe, mint a Benjamin Netanjahu vezette jobboldali Likud, ha most tartanák a választásokat. Hétfői izraeli lapokban – a Jediót Ahronótban és a Maarivban – megjelent felmérések szerint a Kadima 31, illetve 29, a Likud 29, illetve 26, az Ehud Barak vezette Munkapárt pedig mindössze 11 mandátumot szerezne a 120 fős törvényhozásban. A legutóbbi felmérések még a Likud egyértelmű fölényét mutatták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik