Nagyvilág

Obama lelassult

Öt százalékpontra olvadt Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt népszerűségbeli fölénye republikánus párti vetélytársával, szemben,miután John McCain is elkezdett a gazdaságról beszélni. Obama előnye a fontos választói csoportok körében jelentős.

A Reuters/C-SPAN/Zogby közös – 2,9 százalékpontos hibahatárral készült, és a napi változásokat nyomon követő – felmérése szerint a november 4-i választáson valószínűleg részt vevő amerikaiak 49 százaléka szavazna Obamára, 44 százalékuk pedig McCainre. Obama csütörtökön még 12 százalékponttal vezetett vetélytársával szemben.

John Zogby, a közvélemény-kutató intézet vezetője a felmérést ismertetve trendfordulóról beszélt: McCain támogatottsága emelkedik, Obamáé pedig csökken. Zogby szerint McCain felzárkózása vélhetően közvetlenül összefügg azzal, hogy a republikánus párti jelölt kampányában elkezdett gazdasági kérdésekről beszélni.

Obama továbbra is jelentős előnnyel vezet az évente 35 ezer dollárnál kevesebbet kereső amerikaiak körében, ahol népszerűségi mutatója valamivel meghaladja a 70 százalékot. McCain azonban, aki korábban csak a legmagasabb jövedelmű rétegek körében volt népszerűbb, most minden jövedelemi csoportban csekély előnyre tett szert a legalább 35 ezer dolláros jövedelemmel rendelkezők között.

Obama népszerűségbeli fölénye továbbra is biztosnak mondható – vagy csak enyhén csökkent – két olyan fontos társadalmi csoportnál, amelynek döntő szerepe lehet az elnökválasztás kimenetelében: a független szavazók körében népszerűségi mutatója 14 százalékponttal haladja meg vetélytársáét, a nők esetében pedig 14 százalékpontos a különbség Obama javára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik