Nagyvilág

Slota nem vacsorázhat a brit királyi párral

Kétnapos szlovákiai látogatásra Pozsonyba érkezett csütörtökön délelőtt a brit királyi pár.

II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg Szlovéniából érkező gépe röviddel déli 12 óra előtt szállt le pozsonyi repülőtéren. A brit uralkodót Ivan Gasparovic államfő még 2005-ben hívta meg. A királyi párt ünnepi pompával fogadták az államfő irodájának helyt adó Grassalkovich-palota előtt.

II. Erzsébet és férje délután Szlovákia közjogi méltóságaival folytat hivatalos megbeszélést, majd rövid sétát tesz Pozsony történelmi belvárosába. Esti programja előtt II. Erzsébet megtekinti a dévényi várromot és részt vesz az azok emlékének szentelt emlékmű avatásán, akik a rendszerváltás előtti évtizedekben tiltott határátlépési kísérlet során hagyták életüket a “vasfüggöny előtt”. A királynő tiszteletére este Gasparovic ad ünnepi vacsorát.

Csütörtökön megjelent pozsonyi lapértesülés szerint a vacsora 140 vendége között nem lesz jelen a parlament három ellenzéki pártjának elnöke, Mikulás Dzurinda (SDKÚ), Csáky Pál (MKP) és Pavol Hrusovsky (KDH), akik ugyanúgy nem kaptak meghívást, mint Ján Slota, a kormánykoalícióhoz tartozó magyarellenes Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik