Nagyvilág

Svéd állampolgár az al-Kaida vezetőségében

Svéd állampolgárságú volt az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki szervezetének második számú vezetője, akivel amerikai katonák végeztek október 5-én.

Az amerikai hadsereg múlt heti közleménye szerint Abu Kaszvara al-Magrebi egy épületben rejtőzködött, amelyet amerikai katonák ostromgyűrűbe vontak. A kibontakozó harcban öt terrorista vesztette életét.

Az iraki al-Kaida feltételezett vezetője, Abu Omar al-Bagdadi a világhálóra szerdán kitett közleményében azt állította, hogy Kaszvara nem marokkói volt, hanem svéd. Útlevelét „szemétbe dobva” csatlakozott az amerikai erők és a síiták által vezetett iraki kormány ellen vívott harchoz – közölte al-Bagdadi, aki azt állítja, hogy Abu Omar öngyilkos merényletet hajtott végre, és így halt meg.

Az iraki al-Kaida parancsnoka nem szolgált részletekkel arról a műveletről, amelyben meghalt Abu Kaszvara, illetve hogy az mikor történt. Csupán annyit közölt, hogy Abu Kaszvarának európai felesége és öt gyermeke volt, akiket három éve nem látott. Harcolt Afganisztánban, mielőtt a fegyveres csoport vezetője lett az észak-iraki régióban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik