Nagyvilág

Két számjegyű Obama előnye

Két héttel az amerikai elnökválasztás előtt tíz százalékra nőtt Barack Obamának, a Demokrata Párt elnökjelöltjének az előnye republikánus párti vetélytársával, John McCainnel szemben - derült ki a The Wall Street Journal és az NBC televízió helyi idő szerint kedden közölt felméréséből.

Obama támogatottsága 52 százalékos, McCain 42 százalékon áll a közvélemény-kutatás eredményei szerint. Két hete ugyanez a felmérés még hatszázalékos Obama-előnyt mutatott. A Pew független közvélemény-kutató intézetnél még nagyobb a különbség, 52-38 Obama javára. A cég október elején hétszázalékos Obama-előnyt mért.

A demokrata párti elnökjelölt támogatottsága szeptember eleje óta folyamatosan növekszik; közvetlenül a két párt jelölőgyűlése után még gyakorlatilag azonos volt a jelöltek népszerűsége.

A The Wall Street Journal/NBC felmérése azt is kimutatta, hogy csökkent Sarah Palin republikánus alelnökjelölt népszerűsége; jelenleg a szavazók 47 százaléka vélekedik róla negatívan, s csak 38 százalék ezzel ellentétesen. A megkérdezettek 55 százaléka szerint Palin nem elég felkészült ahhoz, hogy elnök lehessen. Két hete még a válaszadók 50 százaléka vélekedett így.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik