Nagyvilág

Államosítanák a nyugdíjpénztárakat Argentínában

Az argentin államfő érvelése szerint az államnak azért kell átvennie a magánnyugdíjpénztárakat, hogy a jövőre nézve biztosítsa a tagok nyugellátását.

Cristina Kirchner, a dél-amerikai ország elnöke azzal magyarázta kedden a tervezett drasztikus intézkedést, hogy a pénztárak jelentős veszteségeket szenvedtek el a világméretű pénzügyi válság miatt, s már alacsonyabbak az általuk kínált hozamok, mint az állami nyugellátás.

Az ellenzék ugyanakkor azzal vádolta a baloldali elnököt, hogy kormánya csak a nagyjából 30 milliárd dollárnyi vagyont kezelő magánnyugdíjpénztári alapokra próbálja rátenni a kezét. Az egyik ilyen alap elnöke, Horacio Lopez Santiso arra biztatta a járulékfizetőket, hogy forduljanak bírósághoz a tervezett intézkedés miatt.

Bírálói szerint a kormány az államadósság csökkentésére vagy a jövő évi választásokra pazarolná a pénztárak vagyonát. Így elveszne a garancia arra, hogy a pénztártagok később valóban hozzájutnak az általuk befizetett összeghez. A pénztárak évente átszámítva összesen 3,5 milliárd eurót szednek be 3,6 millió biztosítottól, és kétszer ennyit befektetéseikből, amelyek zöme azonban államkötvényekben fekszik, így az államosítással elveszne. Az Argentínában működő tíz magánnyugdíjpénztárból nyolcat magánbankok működtetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik