Nagyvilág

Kinevezték Dél-Oszétia miniszterelnökét

Aszlanbek Bulacev orosz tisztségviselőt tették meg Dél-Oszétia új kormányfőjének: kinevezését nagy többséggel hagyta jóvá szerdán a Grúziától elszakadt és Oroszország által függetlennek elismert köztársaság parlamentje.

Aszlanbek Bulacev 1963-ban született, 1984-ben az oroszországhoz tartozó Észak-Oszétia állami egyetemén szerzett közgazdász végzettséget, s a hivatalos adatok szerint 1986-tól 20 éven át az állambiztonsági szerveknél dolgozott. 2006-tól a Szövetségi Biztonsági Szolgálat észak-oszétiai igazgatóságának gazdasági osztályát vezette, majd a köztársasági adóhivatal elnöke lett. Ott nyomban súlyos botrányba keveredett, bár köze nem volt hozzá, mert kinevezésekor az ügy már javában zajlott.

Az első értékelések szerint az orosz tisztségviselő kinevezésével Moszkva ellenőrizni szándékozik a köztársaságnak nyújtott sokmilliós támogatás sorsát. Más megfigyelők azonban úgy vélik, hogy éppen fordítva áll a dolog: Bulacev, illetve további orosz tisztviselők kormánytisztségekre való várható kinevezésével éppen hogy Eduard Kokojti dél-oszétiai elnök szándékozik előmozdítani érdekei érvényesülését Moszkvában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik