Nagyvilág

A sajtó Obamát támogatja

Az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje mögött majdnem háromszor több amerikai újság sorakozott fel, mint ahány a republikánus párti John McCaint támogatja - derült ki az Editor and Publisher magazin keddi ismertetéséből.

Az amerikai sajtópiac helyzetével foglalkozó legrégebbi kiadvány szerint Obama elnökké választását 115 lap támogatja, míg McCain mellett 40 orgánum állt ki. Az Obama-Biden demokrata jelöltpáros nemcsak a lapok számát, hanem az összesített példányszámot illetően is óriási előnyben van.

Sokan átálltak

Az Editor and Publisher adatai szerint 26 olyan újság állt Obama oldalára, amelyik az előző, 2004-es kampányban még George Bush újraválasztását éltette. A McCain-Palin páros ezzel szemben csak négy olyan lap támogatását tudta megszerezni, mindegyiket Délen, amelyik négy éve az akkori demokrata jelölt, John Kerry mellé állt.

Obama csak Kaliforniában hat napilapot hódított el a republikánusoktól. Az illinois-i szenátor ezenkívül több olyan újság, köztük a liberális Los Angeles Times támogatását is elnyerte, amely 2004-ben egyik jelöltet sem találta támogatásra méltónak.

Tekintélyes lapok

Az Obama által elhódított lapok között vannak olyan tekintélyes kiadványok, mint a coloradói The Denver Post 225 ezres példányszámmal, valamint az illinois-i Chicago Tribune 541 ezres, a New York-i Daily News 703 ezres és texasi Houston Chronicle 494 ezres olvasótáborral. A McCain által a demokratáktól a saját oldalára állított legnagyobb példányszámú újság a virginiai Daily Press, amelyből naponta 91 ezer darab fogy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik