Nagyvilág

Bush jobbkeze is kiállt Obama mellett

Colin Powell, George W. Bush volt külügyminisztere vasárnap bejelentette, hogy a választásokon Obamára fogja leadni a voksát. A republikánus afroamerikai politikus méltatta Obama közvetlenségét, és hangsúlyozta, hogy őt tartja a változás valódi letéteményesének.

„Úgy vélem ő már egy új generáció képviselője lesz a politika színpadán, ezért én rá fogok szavazni” – mondta vasárnap Powell az NBC „Meet the Press” című műsorában. A volt külügyminiszter hozzátette, hogy nem tartja szerencsésnek azt a negatív fordulatot, ami McCain kampányát jellemzi az utóbbi időben.

„Megértem, hogy szükség van a másik rossz tulajdonságainak kiemelésére, ez is a politikához tartozik, de ez nekem már túl sok. Az amerikai választóknak nem ez kell” – mondta a politikus, aki egy időben maga is esélyesnek tűnt az elnökjelöltségre republikánus körökben.
Bush egykori jobbkeze elmondta azt is, hogy a Republikánus Párt szerinte jobbra tolódott az utóbbi időben – írja a CNN. Jobban, mint ahogy ő azt szeretné. A hitelválságot a jelöltek záróvizsgájaként aposztrofálta. McCain reakcióit következetlennek nevezte, míg Obama szerinte jól kezelte a válság által felvetett problémákat. „Obama következetességet, mély érdeklődést és tudást mutatott ezekben a nehéz időkben. Úgy gondolom megfelel azoknak az elvárásoknak, amik teljesítésével remek, sőt kivételes elnöke lehet az Egyesült Államoknak”- mondta Powell.
Powell a nagyszerű katona
Obama még aznap reagált az őt méltató Powell nyilatkozatára egy kampányesten az észak-karolinai Fayetteville-ben. Nagyszerű katonának, nagyszerű államférfinak és nagyszerű amerikainak nevezte Powellt. Ugyanakkor a demokrata jelölt személyesen is felhívta republikánus kollégáját, hogy megköszönje támogató szavait, mint azt Obama kommunikációs igazgatója, Robert Gibbs mondta.

Hozzátette, Obama azt is elmondta a tízperces beszélgetés során Powellnek, hogy reméli az elkövetkezendő két hétben, sőt akár az elkövetkezendő 4 évben is szívesen venné a volt külügyminiszter tanácsait. Powell ugyanakkor méltatta John McCain képességeit is. Mint mondta, nem könnyű döntés, amivel csalódást okoz egy régi barátjának és bizonyos értelemben bánja is. Szerinte McCain határozottan enyhített egy kicsit az ortodox republikánusok nyomásán, de ennél most többre van szükség.

McCaint nem lepték meg
A republikánus elnökjelölt válasznyilatkozatában jelezte, nem érte meglepetésként Powell állásfoglalása. „Ugyanakkor büszkén mondhatom, hogy mellettem olyan exkülügyminiszterek tettek hitet, mint Henry Kissinger, James Baker, Lawrence Eagleburger vagy Alexander Haig, továbbá büszkén mondhatom, hogy több mint 200 visszavonult tábornok és admirális bizalmát is bírom” – reagált a vasárnapi eseményekre McCain.
Colin Powell 2001-től 2005-ig szolgált a Bush-adminisztráció külügyminisztereként. Powell Obama melletti állásfoglalásáról már hónapok óta folytak a találgatások, de ezeket eddig cáfolta. A politikától leköszönése óta távolságot tartó Powell hozzátetette, hogy a következő elnöknek kiemelt feladata lesz, hogy helyreállítsa az Egyesült Államok renoméját a világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik