Nagyvilág

Beindul az EU-amerikai válságcsúcs-dömping

A pénzügyi válsággal foglalkozó csúcstalálkozók egész sorát fogják megrendezni a jövő hónaptól, legalábbis erről állapodott meg szombaton az amerikai elnök, a francia államfő és az Európai Bizottság elnöke.

Az első tanácskozást nem sokkal a november 4-i amerikai elnökválasztás után tartanák – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet George Bush, Nicolas Sarkozy és José Manuel Barroso adott ki közösen a Maryland állambeli Camp David-i elnöki rezidencián folytatott több órás háromoldalú megbeszélés után. A nyilatkozat szerint a jövő héten egyeztetést kezdenek a világ többi politikai vezetőjével a közös amerikai-európai javaslatról.

Az elképzelés szerint az első tanácskozáson áttekintenék, mit sikerült elérni a pénzpiaci válság eddigi kezelése során, illetve megpróbálnának megegyezni egy hasonló krízis jövőbeli elkerüléséhez szükséges reformok alapelveiről. A további találkozókon pedig az lenne a feladat, hogy megállapodjanak azokról a konkrét lépésekről, amelyekkel megvalósíthatók a lefektetett alapelvek.

A francia elnök a múlt hónapban vetette föl a pénzügyi válsággal foglalkozó csúcstalálkozó ötletét. A tanácskozás lehetséges részvevőiként a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország képviselői mellett fejlődő országok, többek között India és Kína vezetőit emlegetik.

A Le Figaro értesülése szerint Nicolas Sarkozy azt javasolta, november 21. és november 23. között rendezzék meg az első pénzügyi válságcsúcsot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik