Nagyvilág

2011-re kivonulhat Irakból Amerika

Több ezer ember vonult az utcára Bagdad belvárosában szombaton, hogy tiltakozzon a tervezet ellen, mely meghosszabbítaná az amerikai katonai jelenlétet Irakban. A megmozdulást Muqtada al-Szadr siíta vallási vezető pártja szervezte.

A menet egyik állomásánál szónokok beszéltek az emberekhez és követelték a kormánytól, hogy ne fogadja el az amerikai jelenlétet meghosszabbító tervezetet – írja a CNN. „Legyen vége végre Irak amerikai megszállásának!” – kiabálta az egyik szónok angolul.

A párt egyik vezető tisztviselője, Hazem al-Araji bíztatta a tüntetőket: „Minél többen vagytok itt, annál messzebbre hallatszik a hangotok. Elhallatszik egészen a Fekete Házig, ahol George Bush is hallja majd” – mondta a politikus.

A tömeg „Bagdad szabad!”, „Amerika kifelé!” kiáltásokkal vonult az iraki főváros utcáin. Néhány utcát ideiglenesen lezártak iraki zászlókat lengetve, de a tiltakozás békésen zárult. Ez volt a legnagyobb politikai megmozdulás Bagdadban az elmúlt hónapokban.

A Pentagon szóvivője, Geoff Morell csütörtökön Washingtonban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai és az iraki tárgyalófelek elfogadtak egy tervezetet, melyben újra meghosszabbították az amerikai katonai jelenlétet Irakban. Az ENSZ határozat, mely a csapatok iraki tartózkodásáról szól, december 31-én jár le. Amerikai tisztviselők már vizsgálják a lehetőségeket arra az esetre, ha az iraki kormánynak nem sikerülne a meghosszabbításról szóló döntést elfogadtatni a többi politikai párttal.

Egy tisztviselő azt is elmondta, hogy a végleges tervezet szerint 2009 júniusáig az amerikaiak elhagyják a nagyobb iraki városokat, 2011-re pedig kiürítik erőiket az országból, amennyiben az iraki kormány nem igényli tovább a segítségüket. Az Egyesült Államok azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a csapatokra és a szállítmányozókra ne vonatkozzon az iraki jogrendszer, hanem a hadi törvényszék előtt kelljen felelniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik