Nagyvilág

Muzulmán polgármestere lett Rotterdamnak

Hollandia történetében először kerül egy nagyváros polgármesteri székébe muzulmán személy: Rotterdam élén január elsejétől a Marokkóból bevándorolt Ahmed Aboutaleb áll majd.

A 47 éves férfi még kamaszként, a szüleivel együtt érkezett Hollandiába, de a holland mellett ma is használja marokkói útlevelét. A rotterdami képviselőtestület csütörtökön este, a szociáldemokrata városatyák többségi szavazatával emelte őt a polgármesteri székbe.

Aboutaleb a szociáldemokrata holland Munkapárt soraiban csinált politikai karriert. Jelenleg munka- és szociális ügyi államtitkár a keresztény- és szociáldemokratákból álló hágai kormányban. Polgármesteri kinevezését még jóvá kell hagynia a holland belügyminisztériumnak, ám ez csupán formaság.

Európa legnagyobb kikötővárosában, Hollandia gazdasági központjában néhány évvel ezelőtt még rendszeresek voltak az iszlámellenes utcai zavargások. Ehhez képest egy marokkói bevándorló polgármesterré választása nagy fordulatot jelent. A lépés mindazonáltal eltérő visszhangot váltott ki az országban.

A Trouw című keresztény-liberális újság szerint egy hithű muzulmánnak egy nagyváros élére történt megválasztása „hatalmas előrelépést jelent a bevándorlók beilleszkedéséről folyó országos vitában”. A jobboldali-liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért viszont bírálta a rotterdami képviselőtestület döntését. Szerinte téves jelzés egy olyan muzulmán megválasztása, aki két útlevéllel rendelkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik