Nagyvilág

Egyre több a csónakos menekült Szomáliából

Soha ennyi szomáliai menekült nem próbált meg az Ádeni-öblön keresztül eljutni Jemenbe, mint az idén - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken Nairobiban.

Szeptember végéig több mint 33 ezer menekült érte el a jemeni partokat. Legalább 230 ember meghalt az úton, és csaknem 400 eltűnt. Néhány hete sokan szomjan haltak egy sérült csónakon, amely napokon át hányódott a tengeren.

Az erősödő erőszak, mindenekelőtt a fővárosban, Mogadishuban egyre több embert késztet arra, hogy vállalja a kockázatos tengeri utat. Számuk a következő hetekben valószínűleg tovább fog növekedni, mert ősszel az időjárás többnyire különösen kedvez az öblön való átkelésnek – tette hozzá az UNHCR.

Szomáliában 1991 óta nincs működő kormány. Az Afrika szarván elterülő ország lakosságának csaknem fele éhezik a tartós aszály és a politikai instabilitás miatt. Mogadishuból százezrek menekültek el a szomszédos Etiópiába az iszlamista lázadók és a kormányerők közötti harcok elől.

Az al-Dzsazíra arab hírtévé csütörtökön a mogadishui összecsapásokról tudósítva 23 ember, köztük több polgári személy haláláról adott hírt. Az iszlamista lázadók afrikai uniós békefenntartókat és etióp katonákat támadtak meg, akik a kormányerők szövetségeseként harcolnak Szomáliában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik