Nagyvilág

Létrehozzák az uniós bölcsek tanácsát

A pénzügyi szektor után a reálgazdaság, mindenekelőtt az ipar támogatását is kilátásba helyezték az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői, és megállapodtak egy magas szintű testület létrehozásában.

A kétnapos brüsszeli csúcstalálkozó zárónyilatkozata szerint „a kormányfői tanács eltökélt abban, hogy megtegye a szükséges lépéseket a kereslet csökkenésére és a befektetési kedv hanyatlására reagálva, különös tekintettel az unió iparára”.

Bejelentették, hogy a válságok elmélyülésének megelőzése érdekében az Európai Bizottság elnöke, az Európai Központi Bank elnöke, az euróövezetet alkotó országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke és a mindenkori uniós elnökség vezető illetékesének részvételével létrehoznak egy magas szintű csoportot, amelyet bármely tagállam aktiválhat, és amelyben azonnali és bizalmas információáramlást és döntéshozatalt biztosítanak.

Vegyes összetétel

Az már korábban eldőlt, hogy a „bölcsek tanácsát” Felipe González volt spanyol kormányfő vezeti Vaira Vike-Freiberga korábbi lett elnök és Jorma Ollia egykori Nokia-főnök alelnökletével segítve. A csoport további kilenc tagja között helyet kapott Lech Walesa volt lengyel államfő, akinek tagságát az MTI értesülése szerint Magyarország is támogatta. A további tagok: Mario Monti volt olasz EU-biztos, Wolfgang Schuster stuttgarti főpolgármester, Rem Koolhaas neves holland építész, Richard Lambert brit újságíró, Nicole Notat korábbi francia szakszervezeti vezető, Kalipszo Nikolaidisz görög külpolitikai szakértő, Lykke Friis dán közgazdász és Rainer Münz osztrák népességkutató.

A csoport az EU 2020 utáni arculatára összpontosít majd, és jelentését 2010 végére készíti el. Mandátumában szerepel az EU gazdasági és szociális modellje, a jogállamiság, a környezetvédelem, a nemzetközi stabilitási törekvések, a bevándorlás, az energiaellátás, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni fellépés témaköre, de hivatalosan megbízatása nem terjed ki az EU bővítésének kérdésére. A szakértői tanács létrehozását még tavaly Nicolas Sarkozy francia elnök kezdeményezte.

Visszatérnek a reformszerződésre

A brüsszeli csúcstalálkozó többi témája közül az állam- és kormányfők megerősítették, hogy decemberben visszatérnek az uniós reformszerződés ratifikálásának kérdésére. Akkor megpróbálják meghatározni „a megoldás elemeit” és a további menetrendet – írja a zárónyilatkozat. Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke előző nap úgy fogalmazott, nap mint nap érzi az Európai Unió, hogy még mindig nem lépett hatályba az intézményrendszert korszerűsítő reformszerződés. Még mindig hiányoznak ugyanis azok a jogi eszközök, amelyek lehetővé tennék, hogy az unió előtt felbukkanó kihívásokkal hatékonyan meg tudjanak birkózni – tette hozzá a jelenlegi pénzügyi válságra is utalva.

Jóváhagyták az állam- és kormányfők az EU bevándorlási politikáját összefoglaló jogszabálycsomagot, amely – fogalmazásuk szerint – „igazságos, hatékony és logikus politikára ad lehetőséget a bevándorlás jelentette lehetőségek és kihívások kezelésére”. A csomag konkrét intézkedésekkel bátorítani akarja a szakképzett munkaerő érkezését az unión kívülről, illetve akadályozni az illegális bevándorlást. 2010-ben a vezetők áttekintik a szabályok végrehajtását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik