Nagyvilág

Világcsúcsot javasol Sarkozy

A világgazdaság legfontosabb szereplőit összehívó nemzetközi csúcstalálkozó összehívását javasolta a francia elnök az uniós csúcson. Brown és Merkel támogatja.

Azt javaslom, hogy az uniós csúcstalálkozóról távozva együtt vigyük magunkkal ezt az üzenetet – mondta Nicolas Sarkozy brüsszeli megnyitó beszédében. Támogatólag nyilatkozott a felvetésről Gordon Brown brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár is. Sarkozy megismételte azt az álláspontját, hogy a mostani válság tanúsága szerint az egész pénzügyi rendszert új alapokra kell helyezni.

Erre a legalkalmasabb egy nemzetközi – a legfejlettebb iparú államokat tömörítő G8 csoportra alapuló – csúcstalálkozó lenne, amely meghatározná a reformok célját és menetrendjét. A francia elnök a múlt havi ENSZ-közgyűlésen vetette fel a nyolcak (Egyesült Államok, Kanada, Japán, Oroszország, Olaszország, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia) állam- és kormányfői találkozójának ötletét, és az említettek közül az uniós tagállamok, valamint Kanada és Japán támogatását már sikerült elnyernie. Sarkozy az Egyesült Államokban e hét végén tárgyal a témáról.

Brown Brüsszelben szintén a nemzetközi értekezlet gyors megtartása mellett foglalt állást, és úgy vélte, arra Kínát és Indiát is meg kell hívni. Ő is úgy fogalmazott, hogy „széles skálájú és mélyreható reformokra” van szükség a rendszerben, és ezeket egy ilyen fórumon lehet leghatékonyabban megalapozni. A brit miniszterelnök jelezte, hogy egyebek között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) átalakítására van szükség, amelynek fő célja, hogy a szervezet szerepet kapjon a világ pénzügyi rendszerének a szabályozásában.

Brown még délután nyilatkozta, hogy a nehéz helyzetbe került kelet- és közép-európai országoknak helyes a nemzetközi pénzügyi szervezetekhez, így a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankhoz (EBRD) fordulniuk támogatásért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik