Nagyvilág

A munkanélküliség a jövő nagy veszélye

Erőteljesebb nemzetközi fellépést sürgetett a konfliktusok megoldása érdekében az idei Nobel-békedíj kitüntetettje, Martti Ahtisaari volt finn államfő.

Ahtisaari – aki a Nobel-békedíjat a különböző konfliktusok megoldása érdekében kifejtett, több évtizedes erőfeszítéseiért kapta – a berlini Der Tagesspiegel című lapban szerdán megjelent interjúban a nemzetközi közösség nem megfelelő fellépését hibáztatta a különböző válságokért.

Belenyugodtunk a konfliktusokba

“Egyszerűen belenyugodtunk abba, hogy léteznek különböző konfliktusok, amelyek ellen semmit nem kell tennünk” – fogalmazott a finn diplomata, akinek tevékenységét méltatva a norvég Nobel-bizottság az elmúlt héten elsősorban namíbiai, indonéziai, iraki és koszovói közvetítő misszióját emelte ki.

Ahtisaari mindenekelőtt a közel-keleti, a ciprusi, a kasmíri és a Sri Lanka-i konfliktusra utalt, szégyenletesnek nevezve, hogy a nemzetközi közösség nem lépett fel keményebben azok ellen, akik akadályozták az említett válságok megoldását. Annak a nézetnek adott hangot, hogy hiányzott a szükséges politikai akarat. Szerinte a nemzetközi közösség részéről a jövőben jóval erőteljesebb, illetve hatékonyabb válságkezelésre van szükség.

A munkanélküliségre figyelmeztet

Ahtisaari úgy vélte, hogy a békére a legnagyobb fenyegetést a jövőben a fiatalkorúak körében világméretekben várható rendkívül magas munkanélküliség jelenti. Arra figyelmeztetett, hogy hamarosan több mint 1 milliárd 30 év alatti fiatal lesz munka nélkül. “Ha valóban fel akarjuk venni a harcot a terrorizmus ellen, ezeknek a reményt vesztett embereknek munkát kell biztosítanunk” – jelentette ki a Nobel-békedíj kitüntetettje.

Finnország korábbi államfője figyelmeztetett a nemzetközi pénzügyi válság veszélyeire is. Ezzel összefüggésben az európai országokat “egy emberarcú kapitalizmus” megteremtésére szólította fel. Úgy vélte: évekre lehet szükség, míg a helyzet visszatérhet a normális kerékvágásba.

Koszovóval kapcsolatban a válságban hosszú ideig közvetítő Ahtisaari bírálta Szerbiát. Rámutatott, hogy a szerbek egy percig sem voltak hajlandók őszintén szembenézni a konfliktus gyökereivel. Ha egy társadalom úgy viselkedik, ahogy ezt a szerb társadalom tette, akkor viselnie kell a következményeket – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik