Nagyvilág

Elfelejtették a bevándorlókat az elnökjelöltek

Obama és McCain az elnökválasztási kampány kezdete óta kerüli az Egyesült Államok ajtaján kopogtató bevándorlók státuszának témáját. A mindkét pártot megosztó kérdés óriási politikai kockázatot hordoz.

Obama és McCain véleménye az emigránsokról alapvetően megegyezik, mindketten „bevándorláspártiak”, ugyanakkor a téma óriási politikai kockázatot hordoz magában, így mindketten kerülőutakon közelítik meg a kérdést – véli Alex Stepick amerikai bevándorlási szakértő, aki az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége és a Magyarországi Fullbright Bizottság által szervezett rendezvényen beszélt a kérdésről.

McCain a nemzetbiztonságról beszélve általában a „határok megerősítését” hangsúlyozza, és olyan munka-erőellenőrzési rendszert kezdeményez, amely kiszűri az illegálisan alkalmazott bevándorlókat.

Obama engedményeket tenne azoknak, akik eddig illegálisan tartózkodtak az országban, de büntetlen előéletűek, hajlandóak egy bizonyos összeget kifizetni és megtanulni angolul. A demokraták elnökjelöltje McCainhez hasonlóan szintén megerősítené a határellenőrzést.

Szavazatvesztéstől félnek

A szakértő szerint az elnökjelöltek részéről tapasztalhat óvatos megfogalmazásnak az az oka, hogy az előzetes megfigyelések alapján minden eddiginél több fiatal emigráns regisztrált a novemberi választásra, szavazataik pedig döntő jelentőségűek lehetnek. Alex Stepick állítja, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a fiatal regisztrált szavazók közül hajlamosak a legtöbben végül mégis otthon maradni a választás napján.

Ha az Egyesült Államok bevándorláspolitikájáról van szó, a Republikánus Párt alapvetően két táborra oszlik. Azok, akik a szabadpiaci mechanizmusok korlátlan érvényesítése mellett foglalnak állást, úgy gondolkodnak, hogy minden akadályt fel kell oldani a munkaerőpiac szabad áramlásának érdekében, így az országhatárok átjárhatóságát is a lehető legnagyobb mértékben kell biztosítani.

A republikánusok szintén jelentős többsége ugyanakkor úgy véli, hogy az idegen kultúrához tartozó bevándorlók „veszélyt jelentenek az amerikai kulturális identitátásra”. Meggyőződésük, hogy a kérdést nem lehet csupán gazdasági, munkaerő-piaci szempontból megközelíteni, a bevándorlók beilleszkedésének problémája ugyanis nehéz társadalmi kérdéseket vet fel.

A munkahelyeket féltik

A Demokrata Pártban szintén ádáz csaták dúlnak, hogy vajon hogyan kellene kezelni az Egyesült Államok ajtaján kopogtató potenciális munkavállalók tömegeit. A demokrata bevándorláspártiak, köztük Barack Obama szerint a családok újraegyesítése az egyik legfontosabb szempont, amit a Zöldkártya-igénylők esetében figyelembe kell venni. Sok, főleg mexikói családot ugyanis elválaszt egymástól a határ. A bevándorláspártiak szerint mindenkit, aki az amerikai állam területén él és ott fizet adót, megilleti a jog, hogy állampolgári státusza rendezett legyen.

A demokraták másik tábora ezzel szemben nem látja indokoltnak a többletmunkaerő beengedését az Egyesült Államokba, a bevándorlók ugyanis „elveszik a helyiektől a munkalehetőségeket”. Véleményük szerint a gazdaság valójában nem igényelné ilyen mértékben a vendégmunkásokat, a vállalatok az olcsó munkaerő miatt mégis tárt karokkal várják őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik