Nagyvilág

Kiborultak a románok a Wass Albert hét miatt

Wass Albert születésének századik évfordulójára hét erdélyi városban szervez megemlékező rendezvényeket az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI). A román sajtó kirohant az akció ellen, mivel Romániában az író háborús bűnös.

Nemes Előd, az EMI háromszéki elnöke kifejtette: Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Gyergyószentmiklóson, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Nagyváradon és Sepsiszentgyörgyön tizenkét rendezvényt tartanak.

A hangsúly az író irodalmi munkásságára helyeződik – olvasható a közleményben, amelynek aláírója leszögezi: az író könyvei nincsenek betiltva, szabadon szerkesztik, adják ki és terjesztik azokat Romániában, például a marosvásárhelyi Mentor kiadó gondozásában.

Író és háborús bűnös

„Így a műveivel kapcsolatos rendezvények nem esnek a háborús bűnösséget kimondó törvény hatálya alá, ezek kulturális rendezvények” – állapítja meg Nemes Előd. Hozzátette: a szervező fiatalokra várhatóan nagy nyomás nehezedik majd a román sajtó részéről, hiszen az elmúlt napokban is folytatódtak az érzelmileg túlfűtött kérdésektől és személyeskedésektől sem mentes telefonálások.

A román sajtó ugyanis azt kifogásolja, hogy a szervezők a helyi önkormányzatok anyagi támogatását is kérték, bár kormányrendelet tiltja a háborús bűnösök kultuszát. Márpedig Romániában a magyar író hivatalosan továbbra is háborús bűnösnek számít.

Májusban a román legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a perújrafelvételt az ügyében. A kolozsvári népbíróság 1946-ban háborús bűnösként ítélte el őt, azzal a váddal, hogy 1940-ben Vasasszentgothárdon és Omboztelkén románok meggyilkolására bujtotta fel a magyar hadsereget. Az 1944-ben Magyarországra menekült író kivándorolt az Egyesült Államokba, 1998-ban Floridában halt meg.

Megosztja a romániai magyarságot

Személye és irodalmi munkássága megosztja a romániai magyar értelmiség egy részét. Az utóbbi időben az ottani sajtóban egymással szöges ellentétben álló vélemények láttak napvilágot Wass Albert történelmi alakjával, egykori politikai nézeteivel és műveinek irodalmi értékével kapcsolatosan.

Cs. Gyimesi Éva kolozsvári irodalomtörténész az Új Magyar Szó keddi számában úgy vélekedik: az író munkáit sokan felmagasztalják, sokan lehúzzák, ám igazából elvonatkoztatni a Wass Albert személye körül zajló politikai vitától sem egyik, sem másik oldal nem tud. A „népnevelői” Wass-kultusz előtt az irodalom szakértői is értetlenül állnak, művei ugyanis a közepes színvonalú szépirodalom kategóriájába tartoznak – mondja az irodalomtörténész.

A lap érdeklődésére Tibori Szabó Zoltán újságíró arra hívja fel a figyelmet, hogy Wass Albert háborús bűnössége is vitatott probléma. Kincses Előd marosvásárhelyi ügyvéd szerint ugyanakkor az 1940-ben elkövetett gyilkosságokhoz Wass Albertnek semmi köze nem volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik