Nagyvilág

Barroso reformszerződést akar a válságra

Növelni fogja az Európai Unió új reformszerződése az unió képességeit a válságok leküzdésére és megelőzésére - vélte keddi brüsszeli sajtótájékoztatóján José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A portugál politikus egy nappal a tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója előtt ismertette álláspontját a sajtóval. Az ülés napirendjén szerepel a már aláírt, de még nem ratifikált reformszerződés sorsa, valamint a nemzetközi pénzügyi válság elleni uniós fellépés is.

Ha majd a válság elmúlt, a nemzetközi közösségnek újra kell gondolnia a nemzetközi pénzpiacok működését is befolyásoló és ellenőrző szabályokat – hangoztatta Barroso.

Ellentmond

Megfigyelők szerint ez utóbbi megjegyzésével némileg ellentmondott a témáért felelős beosztottjának, Charlie McCreevy ír biztosnak, aki ellenzi a magánértékpapír-piacok és a spekulatív befektetési alapok piacainak központi szabályozását.
Barroso leszögezte, hogy az EU-tagországoknak az elmúlt napokban tett, összehangolt banktámogató lépéseire a piac kedvezően reagált. Ez szerinte közelebb vitt a válság megoldásához.

Már látszik a fény az alagút végén, de még nem vagyunk ott – fogalmazott a bizottsági elnök.

Kiállt egyúttal az unió ambiciózus klímavédelmi és energiahatékonysági tervei mellett is. A tagállamok vezetői másfél évvel ezelőtt vállalták egyebek között a káros éghajlatváltozást előidéző gázok 20 százalékos csökkentését és a megújítható energiafajták arányának 20 százalékra növelését a jövő évtized végéig.

Drága betartani

Mivel az EU-tagállamokban megjelentek olyan nyilatkozatok, hogy a pénzügyi válság miatt megfontolandó lenne átgondolni a vállalások drágának tűnő betartását, Barroso hangoztatta, hogy a két ügy nincs összefüggésben egymással. A pénzügyi válság miatt még nem szűnt meg a globális felmelegedés – emelte ki. Tanulságként nevezte ugyanakkor meg, hogy a jövendő tervek készítésekor előre kell gondolni a mostanihoz hasonló válsághelyzetek lehetőségére is.

A tagállamok kellő rugalmasságot tanúsítva még meg tudják oldani a vállalások teljesítését – vélte az elnök, aki emlékeztetett arra, hogy az EU már nemzetközi szinten is elkötelezte magát a célok mellett. Ha sikerül elérnie azokat, világelső lehet a klíma megvédéséért folytatott – a jövő nemzedékek szempontjából kulcsfontosságú – harcban.

Csak nyugalom!

Szükségesnek mondta az érintett ipari szereplők megnyugtatását is afelől, hogy környezettudatos magatartásuk nem vezethet versenyhátrányhoz még a nehéz pénzügyi körülmények között sem.

A hatályos reformszerződés megkönnyítené a helyzetet a klímavédelmi vállalások teljesítésének szempontjából is – vélte Barroso.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik