Nagyvilág

McCain visszavesz a negatív kampányból

Úgy tűnik, John McCain republikánus elnökjelölt visszafogottabb hangot üt meg az eddig sokszor személyeskedő választási kampányában azt követően, hogy riválisaitól egyre több támadás érte „megosztó és gyűlöletkeltő” megjegyzései miatt.

Elemzők szerint John McCain visszatérésére egyelőre egyre kevesebb esély látszik, a pénzügyi hitelválság kirobbanása óta ugyanis Obama támogatottsága jelentősen megugrott.

McCain taktikaváltása összefüggésben állhat az utóbbi hetek kemény hangú kijelentéseivel, amelyek többsége a saját magát több alkalommal „politikai pittbullnak” nevező Sarah Palin rendezvényein hangzottak el. Palin „terroristákkal kokettáló” jelöltnek nevezte Obamát, és nem intette nyugalomra a tömeget, akik közül többen Obama „fejét követelték”.

A McCain-kampány az utóbbi időben úgy tűnik, hogy veszített negatív hangneméből, és a republikánus elnökjelölt egyre több alkalommal mutatkozik engedékenyebbnek, ha riválisáról van szó. A The Guardian című brit napilap beszámolója szerint a legutóbbi kampányrendezvényen McCain nyíltan Obama pártjára állt, amikor a közönség soraiból egy férfi kijelentette, hogy félelemmel tölti el az a lehetőség, hogy Obama lehet az Egyesült Államok elnöke. Obama egy olyan ember, akitől nem kell félni, abban az esetben sem, ha megnyeri az elnökválasztást – mondta.

Obamának kedvez a válság

A történelmi léptékű amerikai pénzügyi válság az elnökválasztás kimenetelét meghatározó módon átírta a jelöltek esélyeit. A demokrata párti Barack Obama földcsuszamlásszerű győzelme érlelődik, a republikánus John McCain visszatérésére egyelőre egyre kevesebb esély látszik – vélik szakértők.

A hitelpiaci válság három hete vált sodró lendületűvé a Wall Streeten: az öt vezető befektetési bank megszűnt létezni, vagy elvesztette függetlenségét, a legnagyobb biztosítót csak a szövetségi segély mentette meg a csődtől. Ez alatt az idő alatt Obama négy olyan kulcsfontosságú államban – Virginiában, Észak-Karolinában, Ohióban és Floridában – tett szert előnyre, ahol korábban McCain győzelmét borítékolták. Ha az illinois-i szenátor ebben a négy államban nyerni tud, az elnökséghez minimálisan szükséges 270 helyett akár 350 elektori szavazatot szerezhet.

A szeptember eleji republikánus konvenció, Sarah Palin alelnöki jelölése után úgy tűnhetett, hogy McCain jó úton van a győzelem felé. Lefaragta Obama korábbi 8 pontos előnyét, és több kékkel jelölt, vagyis demokrata állam kétesélyessé vált. A legbizakodóbb demokrata elemzők akkor arra számítottak, hogy Obama legfeljebb pár százalékkal nyerhet, hasonlóan az 1976-os választáshoz, amikor a demokrata jelölt utoljára át tudta lépni az 50 százalékos küszöböt. A New York-i tőzsde szeptember közepén kezdődött, évtizedek óta nem látott zuhanása azonban megváltoztatta a helyzetet.

Bush ellen szavaznának

A Gallup intézet felmérése szerint az amerikaiak 69 százaléka úgy látja, hogy a gazdasági válság a legnagyobb kihívás, amellyel az ország szembenéz. A közvélemény számára a második legfontosabb kérdés az iraki háború, de ezt már csak a megkérdezettek 11 százaléka említi. Dough Scuen, Bill Clinton volt elnök tanácsadója “gazdasági cunamiról” beszél. Elemzők szerint a válsághullám rajzolta át a választási térképet úgy, ahogy arra Obama nem volt képes. Konzervatív kommentátorok kiemelik: a vörös, azaz a republikánus területek fogyatkozása nem az Obama kampány taktikájának, hanem egy külső tényezőnek, a Wall Street válságának az eredménye.

“Mindenki érzi, hogy Amerika nem annyira Obamára vágyik, mint inkább nem kér többet a republikánus kormányból” – fogalmazott Pat Buchanan konzervatív elemző. Szerinte egyáltalán nem Obama briliáns kampányának sikeréről, hanem a Wall Streetről érkező rossz hírek hatásáról van szó. A McCain-Palin párost nem Obama, hanem a Dow Jones húzta le a mélybe, Amerika nem Obamára és a demokratákra, hanem a republikánusok ellen kíván szavazni – írta.

Akárki, akármi is változtatta meg a választók rokonszenvét, McCain a republikánus szavazóbázison kívül eső amerikaiak szemében lényegében Bush elnök elfogadhatatlan alternatívájává változott. Bush működéséről csak minden negyedik amerikainak van jó véleménye a Gallup szerint. Ennél soha nem volt alacsonyabb a nyolcadik éve elnöklő Bush népszerűsége, a 25 százalékos mutató csak egy ponttal magasabb Richard Nixon 1974-es, a Watergate-botrányt követő mélypontjánál. Csak a közvélemény 9 százaléka elégedett azzal az iránnyal, amerre az ország halad, ez a legalacsonyabb mutató azóta, hogy az 1970-es évek végén a Gallup először szondázta erről az amerikaiakat.

McCain árfolyama nőhet?

“Olyan helyeken védekezünk, ahol nem kellene” – ismerte el Tony Fabrizio, az 1996-os republikánus jelölt, Bob Dole egykori tanácsadója, aki úgy fogalmazott, “megmozdult a föld”. Szeptember 15-ig Obama népszerűsége csak egyszer érte el az 50 százalékot, azóta viszont már nyolcszor átlépte azt. Az utóbbi napokban 52-41 arányban vezetett. A pénzügyi válság nem csak Obamának kedvez. A jövőjük miatt aggódó, néha már-már rettegő választók több körzetben is leválthatják a republikánus képviselőket, az alsóházban a demokraták a korábbi előrejelzéssel szemben 6 helyett akár 20 hellyel erősödhetnek. A válság nyomán mindeddig magukat biztonságban érző kormánypárti szenátorok széke inog meg.

Miközben független szakértők azt találgatják, maradt-e még esélye McCainnek a helyzet megfordítására, konzervatív megfigyelők figyelmeztetnek: nem szabad leírni McCaint, aki korábban többször nyertesként került ki vertnek tűnő helyzetből. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a demokrata többségű kongresszus támogatottsága csak a fele Bushénak. Megjegyzik, Obama még saját pártját sem tudta meggyőzni arról, hogy ő a legalkalmasabb elnökjelölt. Hillary Clinton, az akkor már a volt first lady visszalépését követelő liberális média nyomása ellenére legyőzte az illinois-i szenátort Texasban, Ohióban és Pennsylvaniában, megalázó vereséget mért rá Nyugat-Virginiában és Kentuckyban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik