Nagyvilág

Elvetették a terrortörvény szigorítását Londonban

Jelentős, csaknem kétharmados többséggel elvetette hétfő este a Lordok Háza - a brit parlament felső kamarája - a terrorellenes törvény szigorítását, amely az eddigi 28 napról 42 napra terjesztené ki a terrortevékenységgel gyanúsítottak vádemelés nélküli őrizetben tartásának lehetséges időtartamát.

A szigorító módosítást nyár elején már a választott képviselőkből álló alsóház is csak nehezen engedte át: akkor a módosítás alig 9 fős többséggel ment át, jóllehet a kormányzó Munkáspártnak az alsóházban 65 fős többsége van. A vádemelés nélküli fogva tartás meghosszabbításának ügyében évek óta súlyos belpolitikai vita dúl Nagy-Britanniában, még a kormánypárton belül is.

Már a jelenleg hatályos, 28 napos felső határidő is komoly kompromisszum eredménye. A 2005. július 7-ei, 56 emberéletet kioltó londoni öngyilkos merényletek után beterjesztett drákói szigorítási csomag ugyanis az akkor érvényes két hétről 90 napra terjesztette volna ki a terrorgyanú alapján őrizetbe vettek vádemelés nélküli fogva tartásának maximális idejét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik