Nagyvilág

Az amerikai parancsnok több katonát kér Afganisztánba

A tálibok ellen vívott afganisztáni háború nem áll vesztésre, de több katonára és hadianyagra lesz szükség - mondta vasárnapi kabuli sajtóértekezletén David McKiernan tábornok, az ázsiai országban szolgáló nemzetközi haderők amerikai parancsnoka.

„Nem állunk vesztésre az afganisztáni háborúban. A lázadás nem fog felülkerekedni. A lakosság nagy többsége nem óhajtja a tálibok győzelmét” – hangsúlyozta a tábornok. Rámutatott ugyanakkor, hogy „nincs elegendő létszámú erőnk az afgán nép biztonságának szavatolására”, és „szükségünk van még helikopterekre, felderítő, ellenőrző és hírszerzési eszközökre, szállító- és logisztikai eszközökre is”.

David McKiernan irányítja azt a mintegy 70 ezer katonát – felerészben amerikait -, aki a NATO irányítása alatt álló nemzetközi biztonsági erők (ISAF), illetve az amerikai vezetésű Tartós Szabadság (Enduring Freedom) nevű terrorellenes hadművelet kötelékében teljesít szolgálatot. Az erőszak jelentősen fokozódott Afganisztánban az utóbbi két évben, s idén eddig legkevesebb 4000 ember, egyharmadrészt polgári személy esett a merényletek és harcok áldozatául.

Az amerikai parancsnok a vasárnapi sajtóértekezleten elmondta: a legnagyobb szükség több afgán katonára és rendőrre lenne, de amíg ezek az erők nem elég nagyok és nem eléggé képesek a biztonság megőrzésére, addig mindennél fontosabb marad a nemzetközi közösség hajlandósága harcoló csapatok küldésére. McKiernan a múlt hónapban azt mondta, még három dandárra és támogató egységekre – összesen mintegy 15 ezer katonára – lenne szüksége azon a 4000 pótlólagos amerikai katonán kívül, akinek az Afganisztánba vezényléséről már döntés született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik