Nagyvilág

Slota “egyedi” világképe

Lám, ilyen a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) világképe: Nobel-békedíjas lett a balkáni békeközvetítő, Martti Ahtisaari volt finn államfő, akit Slota nemrégen még "egy rakás ganénak" nevezett - emlékeztetett szombati kommentárjában a pozsonyi SME.

A cikkíró, Marian Lesko felidézi, milyen ellenkezések hangzottak el a szlovák politikai legfelső szintjein Koszovó függetlensége, Martti Ahtisaari személye és az etnikai tisztogatásokat megelőzni hivatott béketerve ellen, amely azt szolgálta, hogy “Koszovó élhető terület legyen, s az ott élő embereknek ne kelljen a nemzetiségük miatt elpusztulniuk”.

A finn békeközvetítő tervét “a szlovák pártok többsége nem fogadta el (kivétel a Magyar Koalíció Pártja volt- a tud. megj.), mert Szlovákiára vetítette ki a koszovói állapotokat”, mondván, hogy az a szlovákiai magyarok autonómiájának precedense lesz. (Szlovákia azóta sem ismeri el Koszovót, még csak a koszovói útlevelet sem – a tud. megj.)

“Ez volt a (szlovák) politikai önközpontúak álláspontja, azoké, akik képtelenek fölfogni, hogy vannak helyzetek, amikor nem kiváltképpen és nem elsősorban róluk, hanem esetenként arról van szó, hogy egy tartós és rendezhetetlen európai konfliktus miatt ne pusztuljanak emberek”.

A nevezett szlovák pártok elvetették, egyikük pedig (az SNS) a tervet “kigondolójának személyével együtt lesöpörte az asztalról” – írja a lap. Majd idézi Slota Ahtisaari személyének szóló, tavaly februárban elhangzott “kísérőszövegét”, miszerint azt mondta: “Mit merészel ez az ember, ez a rakás gané”! Slota akkor a “müncheni egyezményhez” hasonlította a békeközvetítő tervét, az SNS frakcióvezetője, Rafael Rafaj pedig az albánokat pártoló és szerbellenes, álnév mögé bújt emigránsnak nevezte Ahtisaarit.

Slota pártjának alelnöke, Anna Belousovová ezzel egyidejűleg azt a szerb politikust (Slobodan Milosevicet) nevezte a példaképének, aki korábban háborús bűnök elkövetése miatt állt a hágai bíróság előtt.

“Ez a +rakás gané+ most Nobel-békedíjat kapott”. Hát igen, “ilyen egy szlovák kormánypárt világképe” – zárja írását a szlovák polgári napilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik