Nagyvilág

Palin mégis visszaélt hatalmával?

Sarah Palin republikánus alelnökjelölt alaszkai kormányzóként hivatali hatalommal való visszaélést követett el egy parlamenti etikai vizsgálat szerint, a republikánus kampánystáb viszont hangsúlyozta: a kormányzó jogszerűen járt el.

Az alaszkai szövetségi 14 tagú Törvényhozási Tanácsban zárt ajtók mögött lefolytatott hatórás meghallgatás után a vizsgálatot vezető Steve Branchflower nyugalmazott államügyész helyi idő szerint pénteken közzétett jelentésében úgy ítélte meg, hogy Palin asszony megsértette az állam etikai szabályait, amikor hivatali hatalmával visszaélve állami hivatalnokokra nyomást gyakorolt a biztonságáért felelős rendőr elbocsátása érdekében.

A jelentés szerint az ügyben érintett volt Todd Palin, a kormányzó férje is: ő a kormányzói irodában találkozott állami hivatalnokokkal, akiket a rendőr elbocsátására próbált meg rábírni.

A vizsgálat még júliusban indult, de csak azután vált országosan ismertté, hogy John McCain republikánus elnökjelölt Sarah Palint választotta alelnökjelöltjévé.

McCain és Palin kampánycsapata a vizsgálatra reagálva közölte: a kormányzó jogszerűen járt el, a rendőrt szakmai alkalmatlanság miatt bocsátották el.

A jelentés nem tartalmaz ajánlást a kormányzó elleni fellépésre, csak a kormányzati alkalmazottakkal kapcsolatos szabályok módosítását javasolja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik