Nagyvilág

Merkel szerint épp “kilengenek” a piacok

A piacoknak az embereket kell szolgálniuk - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szombaton a franciaországi Colombey-les-deux-Églises-ben, ahol Nicolas Sarkozy francia elnökkel közösen megnyitotta Charles de Gaulle egykori francia elnök emlékhelyét.

“A pénzügyi válság próbára teszi államainkat, képesek vagyunk-e úgy alakítani a piacokat, hogy szolgálják, ne pedig tönkretegyék az embereket” – mondta a globális pénzügyi válság kapcsán.

A német kormányfő szerint jelenleg a piacok “kilengésének” vagyunk tanúi. Hangsúlyozta, hogy bele kell kényszeríteni a piacokat egy szociális rendbe. Ezt csak akkor lehet megtenni, ha Németország és Franciaország szorosan együttműködik, és latba veti súlyát Európáért.

Sarkozy is hangsúlyozta a francia-német barátság szükségességét. “Soha nem tapasztalt válság rázza meg a világot, és sújtja Európát is. Európa csak akkor tudja megőrizni egységét és tud cselekvőképes maradni, ha Franciaország és Németország együttműködik…

Működjünk együtt úgy, ahogyan Adenauer kancellár és De Gaulle tábornok tette, népeink és Európa javára” – mondta 50 évvel De Gaulle tábornok, (akkor még) miniszterelnök, későbbi államfő és Konrad Adenauer német kancellár történelmi találkozója után, amely a kelet-franciaországi Colombey-les-deux-Églises-ben, De Gaulle vidéki birtokán zajlott le.

Ennek nyomán – 13 évvel a második világháború befejeződése után – bizalom alakult ki előbb a két államférfi, majd a két állam között is, ami megalapozta az európai integráció folyamatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik